:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Novembar 30, 2019   15:35

0

202

Povezani gasovodi TANAP i TAP, Erdogan poručio da je to projekat mira

Turska je završila Transanadolijski gasovod (TANAP), a danas ga povezala sa Transjadranskim gasovodom (TAP). Ta dva gasovoda čine Južni gasni koridor koji će gas iz Azerbejdžana dopremati kroz više zemalja do Italije.

Povezivanje tih gasovoda označio je u gradu Edirneu turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Kapacitet TANAP-a je 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Turska će koristiti šest milijardi, dok će preostalih deset milijardi kubnih metara preko Dalje gasovodom TAP isporučivati evropskom tržištu.

"Uprkos svim izazovima koji su dolazili iznutra i spolja, regionalnh tenzija i svih nestabilnosti poput direktnih sukoba sa projekat TANAP smo napredovali prema predviđenom planu. TANAP je spojen sa Evropom. TANAP projekat mira", poručio je Erdogan.

Ceremoniji su prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ministar energetike Aleksandar Antić. 

Nakon ceremonije Gojkovićeva je izjavila da kraj radova na ovom gasnom projektu i njegovo povezivanje sa gasovodom TAP predstavlja izuzetno značajan događaj i dodala da će ovaj projekat unaprediti energetsku povezanost ovog dela Evrope i doprineti još boljoj investicionoj klimi čitavog našeg regiona. 

"Tako će biti unapređena ukupna regionalna saradnja, što je jedan od glavnih ciljeva Republike Srbije. Kao što dobro znamo, nijedna zemlja u regionu ne može biti sama sebi dovoljna i imati sve neophodne kapacitete u oblasti energetike", istakla je Gojkovićeva i dodala da svi moramo da se povezujemo i sarađujemo, deleći jedni sa drugima sve prednosti te saradnje.

Ukazala je da Srbija zato želi region povezan infrastrukturnim projektima, a ovaj projekat daće nesumnjiv doprinos ukupnom razvoju čitavog regiona i svake zemlje posebno, saopštila je Narodna skupština.   

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Republike Azerbejdžana Ilham Alijev, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džeferović, predsednik Vlade Gruzije Giorgi Gakharia, kao i ministri energetike više zemalja.

Izvor: RTS

Transanadolijski gasovodGojkovićErdoganTransjadranski gasovod
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva