:

:

TV Most

Foto: NVO

clock

Decembar 05, 2023   21:06

0

127

Povodom Međunarodnog dana volontera NVO ,,Domovik'' dodelio priznanja ,,Ti si lider''

Povodom međunarodnog dana volontera nevladina organizacija "Domovik" organizovala je dodelu priznanja “Ti si lider” koje je
održano u Evropskoj kući u Kosovskoj Mitrovici. Cilj je bio podizanje svesti o ulozi volontera, promovisanje volonterskog rada i
podsticanje ljudi da se uključe u volonterske aktivnosti.

Mladim ljudima koji su se tokom 2023. istakli po svom aktivizmu i želji da učestvuju u različitim vidovima neformalnog obrazovanja i tako razvijaju svoje veštine, ali i doprinose zajednici u kojoj živi – Domovik organizacija danas je dodelila godišnje priznanje „Ti si lider“. Simbolično, na Međunarodni dan volontera.

Priznanje „Ti si lider“ Domovik dodeljuje četvrtu godinu zaredom. Ovogodišnji dobitnici su Lana Radovanović (16) i Ognjen Radivojević (16) – učenici Medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici i Branka Sofrić (22) – studentkinja na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: NVO "Domovik"

Svo troje su višegodišnji članovi Domovikove omladinske grupe „UM“ i učesnici različitih programa, treninga, kampanja i radionica koje sprovodi naša organizacija.

„Ovo je nagrada za trud i rad koji je primećen i uvažen, ali, takođe, ovo priznanje je začetak novih ideja i planova koji će tek biti odrađeni,“ rekao je Ognjen. 

Sa druge strane, Lana se osvrnula na aktivnosti u kojima je učestvovala.  

„Bili smo učesnici mnogih radionica o dečijim pravima i tek tada sam se upoznala sa istim, što mi je puno doprinelo da se zauzmem za sebe u određenim situacijama. Takođe, kao član grupe ’UM’ imala sam priliku da budem u ulozi voditelja u emisiji sa psihologom, gde sam otvoreno pričala o svim problemima nas mladih. Iako bih imala dosta da govorim o prednostima grupe ’UM’ želela bih samo da kažem da sam srećna što sam član iste.“

„Svaki učinak koji napravite tokom volonterizma vas ispuni i daje vam neku energiju posebnu. Ne možete sve da vrednujete kroz novac.Ne dobijete ovim ništa materijalno, ali dobijete unutar sebe,“ kazala je Branka. 

Tokom 2023, naša organizacija sprovela je više omladinskih programa poput vršnjačke medijacije i edukacije, kampanja na temu ekologije, mentalnog zdravlja, radionica o jačanju veština mladih na različitimpoljima. Takođe, organizovali smo i petodnevni kamp za mlade na Zlatiboru. 

Jedna od učesnika bila je i Marija Spasić, učenica Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici.

„Boravak u takvom okruženju pobudio je svest o značaju održivosti i odgovornosti prema prirodi. Dodatno, imali smo i interakcije sa vršnjacima iz različitih krajeva, pre svega drugara iz Gračanice, razmenjivanjivali ideje i razgovore o našoj zajedničkoj odgovornosti prema okolini.Učestvovanje u radionicama na Zlatiboru ne samo što je proširilo moje poglede na ekološke izazove, već mi je takođe pružilo alate i znanja koja ću upotrebiti kako bih doprinela održivijoj budućnosti. Ovo iskustvo ostaće sa mnom kao trajni podsetnik na važnost čuvanja naše prirode za buduće generacije,“ prenela je ona utiske.

Događaj je organizovan u Evropskoj kući, u Kosovskoj Mitrovici, a uz podršku Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Kosovske fondacije za civilno društvo. 

Izvor: TV Most, Saopštenje

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva