:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2019   21:58

0

135

Povratak dinastije Micotakis na čelo Grčke

Predsednik Nove demokratije Kirjakos Micotakis, potomak jedne od najvažnijih grčkih političkih dinastija, postaće sutra premijer nakon pobede na parlamentarnim izborima.

Pedesetjednogodišnji predsednik Nove demokratije Kirjakos Micotakis, po zanimanju je ekonomista i važi za modernog političara novog kova. Sutra će postati premijer, posle pobede na parlamentarnim izborima.

Micotakis je u kampanji nastojao da se okrene radnicima, promovišući pritom i bolje poslovno okruženje, smanjenje poreza i modernizaciju grčkog birokratskog sistema.

"Mi imamo vladu koja ne razume zašto je važno ojačati privatni sektor, privući investitore i promovisati rast. Umesto da stvori bolje poslovno okruženje, da snizi poreze, da stvori efikasniju administraciju, vlada daje selektivne povlastice koje su usmerene prema određenom segmentu populacije koju smatra svojom izbornom klijentelom", rekao je Micotakis krajem prošle godine u intervjuu za emisiju "Oko".

Govorio je i o tome kakav će odnos imati prema Srbiji ako pobedi na izborima. "Ako postanem premijer, nameravam da još više ojačam odnose Grčke i Srbije, koji su od strateške važnosti za stabilnost Balkana", poručio je Micotakis.

Istakao je da Srbija uvek može da računa na Grčku i na njega lično da pomogne na putu ka Evropskoj uniji.

Micotakis je poručio i da Grčka ne namerava da prizna samoproglašenu nezavisnost ni ako on postane premijer. "Ne, sigurno ne kad je reč o nezavisnosti Kosova, ne nameravam da menjam našu politiku o tome", poručio je Micotakis.

Što se tiče Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja, rekao je da je sporazum koji Grcima predstavljen je veoma problematičan.

"Mislim konkretno na kombinaciju imena koje je odabrano uz priznavanje makedonske nacije i makedonskog jezika. Smatramo da ta kombinacija može da bude veoma problematična. To onda ima potencijal da oživi nacionalističke tendencije, a to ne ide u prilog današnjim pokušajima da se ostvari mir i stabilnost na Balkanu", rekao je Micotakis.

Porodica Micotakis jedna je od tri politički najmoćnije porodice u Grčkoj. 

Uticajna je više od jednog veka, a Kirjakos Micotakis potomak je čuvenog Elefteriosa Venizelosa.

Ljudima u Srbiji najpoznatiji je Kirjakosov otac, Konstantin Micotakis, premijer Grčke početkom devedesetih godina.

Posredovao je u traženju mirnog rešenja za rat u bivšoj Jugoslaviji. Živeo je 99 godina.

Od četvoro dece Konstanina Micotakisa, dvoje su poznati političari.

Njegova ćerka, Dora Bakojani, bivša šefica grčke diplomatije, danas je poslanik Nove demokratije.

Izvor: Танјуг

Grčkaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva