:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2019   20:01

0

198

Povratničke porodice na KiM mogu da konkurišu za opremu

U okviru projekta "Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo" u toku je javni poziv za građane koji su zainteresovani za povratak na KiM, a koji mogu da konkurišu za opremu, mašine i alate u vrednosti od 2.500 evra, kao i za obuku za pokretanje posla.

Kako se navodi na sajtu grada Kragujevca, kroz poziv će biti obezbeđena oprema za 54 porodice i obuka za pokretanje posla za 90 porodica, što će, kažu, interno raseljenim licima poboljšati mogućnosti za zapošljavanje i stvaranje prihoda.

Na javni poziv mogu se javiti raseljeni koji trenutno žive u Kruševcu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Raškoj, Aranđelovcu, Trsteniku, Vrnjačkoj banji, Vranju i Bujanovcu.

U Kragujevcu je danas održana prezentacija projekta koji partnerski realizuju Kancelarija Arbeiter Samariter Bund (ASB) za Jugoistočnu Evropu, Centar za ravnomerni regionalni razvoj i Grad Kragujevac, a finansira Evropska unija.

Projekat "Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo" su osmislili EU i Kancelarija za KiM u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice, realizuje se već dve godine i trajaće do sredine 2020. godine.

Vrednost programa je oko 5,6 miliona evra i obuhvata podršku povratničkim porodicama u vidu nameštaja, bele tehnike, grantova za otpocinjanje malih poslova i različitih edukacija.

Menadžer projekta iz ASB Zorica Živojinović kaže da je u Kragujevcu realizovana tromesečna obuka za mlade u oblasti programiranja i grafičkog dizajna.

"Svakog meseca imamo po nekoliko zainteresovanih porodica. Prošlog meseca smo isporučili tri paketa pomoći za kuce koje su završene u Ranilugu, Novom Brdu i Kosovskoj Kamenici. Još tri paketa pomoći tokom oktobra biće isporučena u Kosovsku Kamenicu", rekla je Živojinović.

Navodi da se povratak obavlja svakog meseca, a tome, ističe, prethode dugoročne pripreme, jer je potrebno da se ispuni više uslova, a osnovni je stambeni, što podrazumeva obnovu ili izgradnju nove kuće, ukoliko je porušena.

Prema zvaničnom popisu na teritoriji Kragujevca evidentirano je 11.231 interno raseljeno lice, dok je 209 u statusu izbeglih, navodi se na sajtu grada.

Izvor: Танјуг

povratničipomoćopstanak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva