:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2022   12:40

0

142

Požari i dalje bukte Evropom - temperature od 47 stepeni ruše rekorde

Hiljade vatrogasaca nastavljaju i danas da se bore sa požarima u Portugaliji, Španiji i Francuskoj, dok toplotni talas ne pokazuje znakove popuštanja. Preminulo više stotina ljudi, na desetine hiljada evakuisano.

Najmanje 238 ljudi umrlo je od vrućine tokom prošle nedelje u Portugaliji, a u severnom delu te zemlje poginuo je pilot kada se njegov kanader srušio blizu španske granice.

Požari i dalje bukte u Španiji, Portugalija i Francuskoj - na terenu više hiljada vatrogasaca

Požari haraju jugozapadnom francuskom regijom Žironde, gde je evakuisano više od 12.000 ljudi.

Francuska meteorološka služba prognozirala je za danas temperaturu do 41 stepena u južnim delovima zemlje, a novi toplotni rekordi predviđaju se za sutra.

Kasno u subotu zemlja je stavila još 22 regiona uglavnom duž svoje atlantske obale na visoko narandžastu uzbunu.

Jedan stanovnik jugozapadne Francuske opisao je šumske požare kao "post-apokaliptično".

"Nikada ranije nisam videla ovo", rekla je Karin, koja živi u blizini Test-de-Buha, za novinsku agenciju AFP.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da su požari dosad uništili 10.000 hektara zemlje i pohvalio "izvanrednu hrabrost" vatrogasaca.

U međuvremenu, na Alpima se penjači pozivaju da odlože svoja putovanja na Mon Blan zbog rizika od odrona kamenja izazvanog "izuzetnim klimatskim uslovima". 

Od utorka su temperature porasle do 47 stepeni u Portugaliji i iznad 40 u Španiji, što je dovelo do sušenja rastinja i dodatnog raspirivanja vatre.

Meteorolozi u Portugaliji najavljuju da će temperature nastaviti da se kreću iznad 40 stepeni pre nego što sledeće nedelje počnu da padaju.

Žarišta požara u Portugaliji su severoistočno od grada Porta.

Požari su ove godine u toj zemlji uništili 30.000 hektara zemlje, najveću površinu od leta 2017. godine, kada je u Portugaliji u razornim požarima poginulo oko 100 ljudi.

U južnoj Španiji turisti na plaži u gradu Toremolinosu gledali su velike oblake dima kako se dižu u brdima, gde je nekoliko aviona gasilo požar.

Požarima su pogođeni i drugi delovi Sredozemlja, a u Italiji je Vlada proglasila vanredno stanje u isušenoj dolini reke Po.

U Grčkoj se vatrogasci bore sa požarima u području Feriza, oko 50 kilometara jugoistočno od Atine i u blizini Retimnona, na severnoj obali Krita. U okolini tog grada evakusiano je sedam sela.

Toplotni talasi postali su češći, intenzivniji i traju duže zbog klimatskih promena koje je uzrokovao čovek,

Svet se već zagrejao za oko 1,1 stepen otkako je počela industrijska era, a temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade širom sveta ne naprave strmoglave smanjenje emisija ugljenika, tvrde stručnjaci.

Izvor: RTS, Bi Bi Si

Evropapožari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva