:

:

TV Most

Foto: Zeri

clock

Jun 30, 2020   16:19

0

147

PR: Na Infektivnoj klinici 111 pacijenata zaraženih koronom

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničko bolničkog centra u Prištini hospitalizovano je 111 osoba pozitivnih na Kovid-19, javlja Koha, pozivajući se na saopštenje Klinike. 

 

Na odeljenju intenzivne nege nalazi se 6 pacijenata, od čega je dvoje u teškom stanju, a četvoro na respiratoru. 

Da epidemija ne jenjava, potvrđuju i najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Kosova. Kako prenosi Gazeta Ekspres, Kosovsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da još nije doneta odluka o proslavama venčanja, otvaranju bazena i drugim privrednim aktivnostima, iako su ranije najavljivane za 1. jul.

„Što se tiče mera za oslobađanje privrednih aktivnosti predviđenih za 1. jul 2020. godine, Ministarstvo zdravlja obaveštava institucije i širu javnost da zvanične informacije o merama protiv Kovida-19 izdaju samo Vlada Kosova i Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje. Svaku odluku o sprovođenju pomenutih mera objaviće Ministarstvo zdravlja", navodi se u saopštenju.

Ministar zdravlja Kosova, Armend Zemaj, kaže da će delovati na osnovu zakona za one koji ne sprovode mere protiv koronavirusa. Zemaj je kazao da će svako kršenje pravila biti smatrano kao pretnja zdravlju i životima drugih ljudi.

Krizni štab Severne Mitrovice obavestio je građane koji su tokom proteklog perioda zadužili pumpe za dezinfekciju zgrada, da će se od danas nastaviti dezinfekcija.

"Obaveštavaju se stanovnici Opštine Severna Mitrovica da će počev od 30. juna 2020. godine, svakodnevno u 13.00 časova, moći da natoče tečnost za dezinfekciju iz velikih statičnih bidona, koji će biti postavljeni na mestima na kojima su bili postavljeni u prethodnom periodu. Nadležni ispred Javnog komunalnog preduzeća zaduženi su za svakodnevno snabdevanje tečnošću za dezinfekciju", navodi se u saopštenju. 

Iz Policije Kosova za region Sever i dalje apeluju na sve građane da se pridržavaju propisanih mera u cilju zaštite od koronavirusa.

“Kosovska policija pružaće asistenciju opštinskoj inspekciji za kontrolu rada kafe barova, restorana, kafića i drugih ugostiteljskih objekata. U skladu sa zakonom policija će propisane mere kontrolisati u zoni odgovornosti regiona Mitrovica-Sever gde je rad lokala i drugih ugostiteljskih objekata ograničen na 23 časa. Kontrolisaće se međusobno odstojanje kao i mere dezinfekcije koje su jako bitne. Moramo mnogo više da koristimo zaštitne maske, zaštitne rukavice kao i sve druge mere koje su u vezi pandemije Kovida 19”, istakao je portparol Kosovske policije za region sever Branislav Radović.

I mešani Severne Mitrovice smatraju da je opuštanje građana glavni razlog naglog porasta novoobolelih virusom Kovid 19.

„Sve je pušteno naglo, ne pravi se distanca, ne poštuju se mere i zato je do toga i došlo“.

Opština Uroševac posljednjih nekoliko dana ponovo je u središtu epidemije koronavirusa, prenosi Koha. Nakon posljednjeg testiranja utvrđeno je da je sedam funkcionera i tri službenika te opštine zaraženo koronavirusom. Gradonačelnik Uroševca Agim Aljiu imao je negativan rezultat na testiranju koje je urađeno juče. To je potvrdio rukovodilac odjeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Uroševcu Bekim Ademi. U saopštenju je navedeno da je u toku jučerašnjeg dana na teritoriji opštine Uroševac registrovan 21 novi slučaj koronavirusa.

Izvor: RTK 2

KosovoInfektivna klinikakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva