:

:

TV Most

Foto: twitter@PrincFilip1

clock

Jul 05, 2020   18:17

0

414

Pravoslavna zvona odjekuju Prizrenom: Obnovljen zvonik Bogorodice Ljeviške

Zvona Crkve Bogorodice Ljeviške ponovo odjekuju Prizrenom. Radovi na sanaciji i konzervaciji zvonika crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu završeni su sredinom juna ove godine, a zvona su odjeknula 4. jula.

Ministarstvo kulture Vlade Srbije je za sanaciju izdvojilo 2.200.000 dinara, a nosilac projekta bio je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Priština sa izmeštenim sedištem u Leposaviću.

Da se zvona ponovo čuju na Tviteru je objavio princ Filip Karađorđević, a na Fejsbuku Crkva Ub.

​„Veliki dan za našu Crkvu i naš narod, posebno za one koji žive na #KiM. Od 1999. godine zvona u Ljeviškoj se nisu oglašavala, a 2004. godine su pala kada je Crkva paljena tokom martovskog pogroma i kada je sa nje ukraden olovni krov“, naveo je Filip Karađorđević.

On je istakao da uz dobru volju i pomoć svih nas, Crkva Bogorodice Ljeviške koja se nalazi na listi UNESKO svetske baštine, uskoro može zasijati svojim punim sjajem - onako kako zaslužuje jedan od najlepših srpskih pravoslavnih hramova.

Crkva Bogorodica Ljeviška je drevna srpska pravoslavna crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306—1307. godine na ostacima starijeg katedralnog hrama iz 13. veka, koji je takođe zasnovan na mestu još starije, ranohrišćanske crkve. Crkva je vekovima bila saborni, odnosno katedralni hram prizrenskih episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Sputnik.rs

KiMPrizrenCrkva Bogorodice Ljeviške
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva