:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

Septembar 10, 2019   20:37

0

198

Predati posmrtni ostaci petočlane srpske porodice Šutaković iz Đakovice

Kovčege sa posmrtnim ostacima članova porodice Šutaković, ubijenih 1999.godine na KiM, preuzeli su članovi porodice na graničnom prelazu Kula, u opštini Rožaje u Crnoj Gori.

Kovčezi sa posmrtnim ostacima petočlane familije Šutaković iz Đakovice, Nedeljka (63), njegove supruge Darinke-Dare (59) i njihove dece Aleksandra (17), Đorđa (16) i Radomana (13), predati su članovima porodice na graničnom prelazu Kula, u opštini Rožaje.

Članovi porodice Šutaković kidnapovani su, a potom ubijeni u junu 1999. godine.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za nestala lica Vlade Srbije, posmrtni ostaci članova porodice Šutaković pronađeni su u junu prošle godine na lokaciji „Bunker“ u Đakovici, a njihov identitet je utvrđen metodom analize DNK.

Primopredaji posmrtnih ostataka prisustvovali su predstavnici beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica, Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i predstavnici prištinske delegacije.

Kolona vozila sa kovčezima Šutakovića potom se uputila ka Beranama, gde će u katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke pomen kosmetskim mučenicima držati episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom.

Nakon pomena, posmrtni ostaci Šutakovića biće preneseni u Andrijevicu, gde će po želji rodbine biti sahranjeni u zavičaj svoje majke Darinke-Dare, rođene u Konjusima iznad Andrijevice.

Konačna DNK identifikacija sprovedena je u Hagu u martu 2019. godine, kojom je potvrđen identitet žrtava.

Predaju posmrtnih ostataka porodice Šutaković, kosovske vlasti ometale su i prolongirale nekoliko puta, navode Novosti.

U Vladi Srbije očekuju da Specijalni sud za zločine OVK otvori istragu oko kidnapovanja i ubistva sedam članova porodica Šutaković i Petrović.

Izvor: V.Novosti

posmrtni ostatciprimopredaja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva