:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2019   10:29

0

244

Predavanje o osam vekova održano u Dragancu

 Povodom osam vekova Srpske pravoslavne crkve u manastiru Draganac održano je predavanje u kojem su učestvovali profesori istorije sa Beogradskog univerziteta Miloš Ković, Nebojša Šuletić i Žarko Petković.

Profesor Šuletić je podsetio da je sticanje autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve bio istorijski podvig Save Nemanjića, Svetog Save, prvog arhiepiskopa samostalne arhiepiskopije srpske zemlje i pomorske i doprinos za sva vremena.

Kako se srednjovekovna srpska država u vreme naslednika Stefana Nemanjića širila, tako je rasla i jurisdikcija srpske aerhiepiskopije

„Od dobijanja autokefalije prošlo je 800 godina i kada bi sav taj period sagledali u perspektivi mogli bi da zaključimo da su prva dva veka Srpske pravoslavne crkve u srednjovekovnoj državi, do dolaska Osmanlija, bili ključni za učvršćivanje srpskog nacionalnog identiteta i osnovnih elementara koje jedan narod čine narodom: etničko ime srpsko ulazi u bogoslužbenu praksu i knjige i izgovara se kada se služi božja služba. Sprski jezik postaje jezik crkve, a srpski vladari postali su sveci srpske crkve“, rekao je profesor Šuletić i naglasio da je zahvaljujući dobijanju autokefalnosti, uz snažnu vezu između crkve i tadašnje države, srpski narod imao snage da sačuva svoj identitet i u vekovima turske vladavine.

Profesor Miloš Ković govorio je o kosovskom zavetu kao delu identiteta srpskog naroda i o veri kao jednom od temelja za definisanje svake nacije, dok je Žarko Petković objasnio vezu srpskog i nekadašnjeg rimskog (romejskog) naroda, jer je u srednjem veku biti Rimljanin jednmo vreme značilo i biti hrišćanin.

Izvor: RTV Puls

Draganacosam vekovapredavanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva