:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Avgust 22, 2019   20:50

0

161

Predizborna matematika u Prištini

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači kaže da će uskoro saopštiti datum vanrednih izbora. Velikom većinom poslanici kosovskog parlamenta glasali su za raspuštanje aktuelnog saziva skupštine, čime je otvoren put za raspisivanje vanrednih izbora. Mogući datumi su 22. ili 29. septembar, i najverovatniji 6. oktobar. Srpska lista je bojkotovala skupštinsko zasedanje.

Šesti saziv kosovske skupštine je raspušten. Pošto je usvojena odluka o raspuštanju, slede vanredni izbori.

Odluka o vanrednim izborima doneta je gotovo jednoglasno. A nakon nje, lideri albanskih stranaka predstavili su se kao kandidati za budućeg premijera.

"Izjavio sam da su izbori neizbežni. Srećan sam što su sve parlamentarne grupe poštovale ovu inicijativu. Ja ću biti kandidat za kosovskog premijera", rekao je Kadri Veselji, predsednik Demokratske partije.

Aljbin Kurti navodi da ima puno toga da se uradi.

"Nemamo potrebe za velike odluke poput slučaja razgraničenja u zamenu za liberalizaciju viza do koje nije došlo, ali uz veliki rad, biće hrabrih tužilaca, kvalitetnog obrazovanja, zdravstva ... Imamo puno toga da uradimo", ocenjuje Kurti.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet kaže da je skupština preduzela važan korak u stvaranju nove vlade i kampanji u kojoj kandidati izlaze sa novim idejama u razgovorima sa Beogradom, vladavinom zakona i ekonomskim razvojem koji obezbeđuje da Kosovo ne gubi više vremena za izgradnju temelja za budućnost.

Novi saziv vlade i skupštine čekaju dijalog sa Beogradom i uslov međunarodne zajednice Prištini da ukine taksu na srpsku robu.

"Dijalog je jedna od najvažnijih tema, o kojoj će se razgovarati nakon izbora. U pregovorima smo sa nemačkom delegacijom koja dolazi prve nedelje septembra kako bi zaključila ovu fazu liberalizacije", navodi Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost.

Pred vanredne izbore krenulo se sa predizbornim koalicijama. Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija su već sklopile savez. Očekuje se da im priđu stranke Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija. Pominje se i koalicija Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Ako bi se ovo grupisanje ostvarilo, vladajuća Demokratska partija bi ostala usamljena i pitanje je kakav bi rezultat zabeležila. Neke procene pokazuju da bi pala na četvrto mesto.

Izvor: RTS

KiMizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva