:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 29, 2023   12:20

0

39

Predsednica Grčke završila posetu Srbiji, ispratio je Dačić

Predsednica Grčke Katerinu Sakelaropulu završila je danas trodnevnu posetu Srbiji, a sa beogradskog aerodroma ispratio je prvi potredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Sakelaropulu је obišla danas, u prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture Maje Gojković, spomenik Rigi od Fere i Kulu Nebojšu u Beogradu. Najpre je položila venac na spomenik grčkom nacionalnom junaku Rigi od Fere (1757-1798), u prisustvu gardista, dok je vojni trubač kratko odsvirao melodiju "Tamo daleko".

Grčka predsednica i Gojković su potom uz stručno vođenje obišli muzejsku postavku Kule Nebojše, gde su osmanske vlasti pogubile Rigu od Fere, usled njegovih revolucionarnih nastojanja da oslobodi svoju zemlju od njihove vlasti.

Sakelaropulu se na kraju posete upisala u knjigu posetilaca, gde stoji da je dirnuta posetom mestu utamničenja i pogubljenja "jednog od pionira grčkog prosvetiteljstva, borbe za nezavisnost Grčke i oslobođenja svih balkanskih naroda".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je ugostio Sakelaropulu i tom prilikom istakao da Srbija Grčku doživljava kao istinskog i iskrenog prijatelja, a da u svim oblastima saradnje i trgovinske razmene može još mnogo koraka da se napravi.

On je rekao da su Srbija i Grčka potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta. Predsednica Grčke izjavila je da stav Grčke o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjiv i stabilani i da Grčka dosledno primenjuje konstruktivnu politiku čiji je cilj da obezbedi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Predsednica Grčke se tokom zvanične posete sastala i sa predsednikom skupštine Vladimirom Orlićem, a održan je i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva