:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 03, 2019   14:29

0

97

Predsednici Austrije i Češke oštro kritikovali britansku politiku

Predsednici Austrije i Češke Aleksander van der Belen i Miloš Zeman oštro su kritikovali aktuelnu britansku politiku.

Dvojica predsednika se na zajedničkoj konferenciji za štampu u Beču, nisu složili po pitanju da li bi Britanci trebalo ponovo da se izjasne o istupanju iz EU.

Van der Belen je, pošto je britanski parlament već po ko zna koji put odbio predlog premijerke Tereze Mej, kazao da bi trebalo ponovo pitati građane.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da na tom izjašnjavanju budu ponuđene samo dve opcije - tvrdi Bregzit ili ostanak u EU.

Ukoliko Velika Britanija do 12. aprila ne bude našla rešenje i ipak ostala članica EU, Britanci, kako smatra, trebalo bi da učestvuju na izborima za Evropski parlament.

Zeman je kazao da je zastupnik direktne demokratije zbog čega ne smatra ispravnim da se ishod jednog referenduma poništi novim.

"Bregzit je nesrećan za obe strane", dodao je on ističući da se raduje što nije niti britanska kraljica, a ni britanski premijer.

Što se evropskih izbora tiče Zeman bi želeo da osnaže one partije koje teže ka reformi EU, a ne njenom raspadu.

Pod reformom EU, kaže, da podrazumeva jačanje Evropskog parlamenta i slabljenje Evropske komisije, jer Savet EU, to jest sve države članice, treba da budu "vlada Unije, a ne Evropska komisija, koja proizvodi previše nepotrebnih tehničkih pravila“.

Van der Belen podržava jačanje uloge Evropskog parlamenta, ali je drugačijeg mišljenja u vezi "evropske vlade“.

On je Zemanov predlog objasnio po primeru Austrije, gde postoji devet predsednika pokrajina koji ne čine vladu.

"Ne radi se o kritici na račun predsednika pokrajina, ali oni na pokrajinskim izborima stavljaju pokrajinske interese na prvo mesto", ukazao je Van der Belen.

Izvor: Танјуг

AustrijaČeškavan Der BelenZemanEUBregzitVelika Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva