:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2023   15:38

0

49

Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta

Predsednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, raspisala je predsedničke izbore za 19. mart ove godine.

 

Danijela Đurović je saopštila da je izbore raspisala u skladu sa Zakonom o izboru predsednika.

Ako nijedan od mogućih kandidata ne dobije više od polovine glasova birača u prvom krugu izbora, drugi krug će biti održan nakon 14 dana.

Kako je saopšteno, pitanje koje je u javnosti otvarano o istovremenom održavanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore i izbora za predsednika Crne Gore ne zavisi od predsednika Skupštine.

Saglasno Ustavu Crne Gore, mandat poslanika traje četiri godine, što znači da bi redovni izbori za poslanike u Skupštini Crne Gore trebalo da budu održani 2024. godine.

"Da bi se održali vanredni izbori, odnosno poslanicima prestao mandat pre vremena na koje su izabrani, Ustav propisuje samo dve mogućnosti: raspuštanje Skupštine i donošenje odluke o skraćenju mandata", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

U ovom trenutku nisu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine, a da bi Skupština donela Odluku o skraćenju mandata potrebno je da to predloži najmanje 25, a glasa 41 poslanik, a onda narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke da predsednik Crne Gore raspiše izbore.

Izvor: RTS

Crna Gorapredsednički izbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva