:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Septembar 18, 2023   8:09

0

50

Predsednik Brazila pozvao Zelenskog da se sastanu u Njujorku

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva pozvao je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na sastanak tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, potvrdio je predstavnik brazilskog Senata Žak Vagner, koji je deo Luline delegacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema rečima senatora, Zelenskom su ponuđena dva termina za sastanak danas i sutra, kada će se Lula sastati i sa drugim stranim liderima.  

Ukrajinska vlada još nije potvrdila učešće Zelenskog. 

Lula i Zelenski se nikada nisu lično sreli, ali su u martu razgovarali telefonom. U maju je Zelenski pokušao da se sastane sa Lulom tokom samita G7 u Japanu, ali je brazilska vlada navela da je nekompatibilnost u rasporedima sprečila njihov susret. 

Poziv brazilske vlade Zelenskom dolazi u trenutku kritika na račun Lulinih izjava o mogućnosti da primi predsednika Rusije Vladimira Putina u Brazilu, tokom samita G20 u Rio de Žaneiru, zakazanog za novembar 2024.

Lula je rekao da ruski predsednik neće biti uhapšen ako otputuje u Brazil, po nalogu za hapšenje koji je protiv njega raspisao Međunarodni krivični sud.

Predsednik Brazila je prošlog ponedeljka promenio ton i rekao da će o eventualnom hapšenju odlučivati sudovi.

Zelenski je zahtevao da Lula zauzme čvršći stav u vezi sa ratom Rusije protiv Ukrajine.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva