:

:

TV Most

Foto: Nezavisne novine

clock

April 12, 2022   10:21

0

97

Predsednik GIK-a: Sumnjam da će ponavljanje izbora drastično uticati na rezultat u Beogradu

Gradska izborna komisija poništila je glasanje na još dva biračka mesta u Beogradu i konačni rezultati trebalo bi da budu poznati kada se ponovi glasanje i postupi po svim prigovorima i žalbama, rekao je za RTS predsednik izborne komisije Beograda Zoran Lukić.

Da bi i zvanično imali proglašene konačne rezultate beogradskih izbora prvo moramo da okončamo ove izbore, rekao je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a Zoran Lukić.

Razgovor Ivane Tatomir Čkonjević sa Zoranom Lukićem
"Zatim treba da utvrdimo mandate, da se konstituiše skupština. Izbori su završeni, glasači su dali svoje mišljenje ali smo zasuti prigovorima. Stiglo je preko 500 prigovora, što se do sada nikada nije desilo u tom broju. Na 4 mesta se ponavljaju izbori što je utvrđeno odmah. Prigovori koji su stigli su takvi kavi su, mi uvidom u materijal želimo da utvrdimo da li ima nepravilnsoti u radu biračkih odbora, a za sada ih nije bilo", rekao je predsednik GIK Beograda.

Beogradska skupština ima 110 odbornika i u ovom trenutku opozicija i vlast  imaju podjednak broj osvojenih manadata.

"To su preliminarni rezultati bez ova 4 biračka mesta i posle ova dva koje ćemo ponoviti posle 16. aprila. Upisano je preko 6.000 birača na biračkim mestima gde se ponavljaju izbori i sumnjam da nešto drastično može da se promeni u rezultatu", rekao je Lukić.

Kada je reč o proceduri, predsednik GIK-a kaže da je konačne rezultate trebao da utvrde 4 dana posle izbora, ali zbog prigovora i postupanja po njima rok je pomeren.

"Tek kada utvrdimo konačne rezultate imamo rok od 7 dana za dodelu mandata, nakon čega predsednik skupštine iz prethodnog saziva ima rok od 10 dana da zakaže konstitutivnu sednicu skupštine a od donošenja odluke teče rok od 30 dana da se održi", objasnio je Lukić.

Pojedini predstavnici opozicije tvrdili su da neovlašćena lica otvaraju i zatvaraju džakove sa glasačkim listićima, a za šta predsednik GIK-a kaže da je to praktičo nemoguće.

"Džakovi sa listićima se nalaze u skupštini Grada Beograda gde se čuvaju i ne može niko tek tako da im priđe. One su zatvorene sigurnosnim zatvornicima koji se prave u Kovnici novca NBS-a i ne možete bez njihovog sečenja i pisanja zapisnika da pristupite izbornom materijalz", rekao je gostujući na RTS-u predsednik izborne komisije Beograda Zoran Lukić.

Izvor: RTS

GIKBeogradizboriZoran Lukić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva