:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Srpska lista Leposavić

clock

Februar 27, 2020   9:12

0

322

Predsednik opštine Leposavić sastao se sa delegacijom Kancelarije EU

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić sastao se juče sa delegacijom Kancelarije Evropske unije, koju je predvodio Luiđi Brusa, šef Odseka za saradnju, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i drugim važnim temama za opštinu Leposavić.

Nakon što je poželeo dobrodošlicu i izrazio zahvalnost na poseti, predsednik Todić i šef delegacije Kancelarije Evropske unije, Luiđi Brusa, u pratnji svojih saradnika obišli su najpre sportski centar u Leposaviću.

Povod za obilazak ovog objekta, koji je ujedno i jedna od tema koje su se našle na dnevnom redu sastanka, jeste upravo činjenica da objekat finansiran sredstvima Evropske unije još uvek nije dovršen, da je gradnja započeta još 2006. godine, kao i da se trenutno nalazi u veoma lošem stanju i kao takav predstavlja opasnost za posetioce. 

Tom prilikom, predstavnik Evropske unije upoznao je opštinsku delegaciju da je u toku proces izbora kompanije koja će uraditi redizajn projekta kao i izbor nadzora ovom procesu. Nakon toga pristupiće se objavi tendera za nastavak radova samom objektu i pratećoj infrastrukturi.

U agendu današnje posete opštini Leposavić, uvršten je i obilazak vinarije Slaviše Lakićevića, vinogradara koji je posle dužeg vremena provedenog u inostranstvu, odlučio da se vrati i investira u svoje rodno mesto. Danas se može pohvaliti činjenicom da je sopstvenim sredstvima uspeo da podigne zasade vinove loze koji se prostiru na 12 ha, a prema oceni stručnjaka, vino koje proizvodi je vrhunskog kvaliteta. 

"Slaviša predstavlja dragocen primer da se u Leposaviću može pokrenuti ozbiljan poslovni poduhvat, ali isto tako, ukazuje i da su za razvoj i unapređenje bilo koje delatnosti potrebna značajna finansijska sredstva kako bi se ostvarila konkurentnost na tržištu", rekao je Todić.

Nakon upoznavanja sa proizvodnim procesom i trenutnim proizvodnim kapacitetima kojima raspolaže vlasnik ove vinarije, vidno iznenađen potencijalima koje opština Leposavić ima, šef evropske komisije naveo je da će Evropska unija uskoro pružati podršku konkretno ovoj vrsti delatnosti na način da vina dobiju zaštićeno geografsko poreklo, čime će proizvođačima biti omogućeno da učestvuju u tržišnoj utakmici sa visokokvalitetnim proizvodima.

Imajući u vidu da se opština Leposavić već duže vreme suočava sa problemom odlaganja i upravljanja otpadom, jedan od prioritetnih zadataka lokalne samouprave jeste upravo rešavanje ovog gorućeg problema i stvaranje uslova za održivo očuvanje i zaštitu životne sredine. 

Predsednik Todić je sagovornika podsetio da je po ovom pitanju Evropska unija 2018. godine podržala GIZ u projektu upravljanja otpadom na severu, kao i da je bilo planirano da GIZ kroz projekat koji se finansira iz EU fonda obezbedi sredstva da se očisti privremena deponija u Leposaviću onog momenta kada regionalna deponija počne sa radom.

U tom smislu, kako je gospodin Brusa istakao, potrebno je da četiri opštine na severu nastoje da ubrzaju proces puštanja u funkciju regionalne deponije i na taj način doprinesu trajnom rešavanju ovog značajnog problema, a da su nakon uspešnog završetka ovog projekta predstavnici Evropske unije raspoloženi da zajedničkim naporima iznađu rešenje za privremenu deponiju za koju su se složili da je u veoma lošem stanju.

Predsednik Todić je upoznao sagovornike da je osnovni cilj lokalne samouprave unapređenje socio-ekonomskih uslova i realizacija važnih infrastrukturnih projekata koji će poboljšati životni standard građana. 

Među najvažnijim projektima čija se realizacija očekuje pomenute su rekonstrukcije sve 3 osnovne škole u Leposaviću, Lešku i Sočanici, za šta je sredstva obezbedila Vlada Republike Srbije, kao i da se očekuje da će Vlada Republike Srbije obezbediti sredstva i za realizaciju dva velika infrastrukturna projekta i to unapređenje vodosnabdevanja građana opštine Leposavić i izgradnja višenamenske univerzitetske zgrade za potrebe Fakulteta i Akademije strukovnih škola koje se nalaze na teritoriji opštine Leposavić.

Na kraju posete donesen je zaključak da se saradnja opštine Leposavić i Kancelarije Evropske unije intenzivira, da treba da bude efikasnija i da ovakvi sastanci postanu redovna praksa kako bi zajedničkim naporima unapredili životni standard građana opštine Leposavić.

Izvor: Srpska lista Leposavić

LeposavićEUZoran Todić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva