:

:

TV Most

Foto: STA

clock

Decembar 12, 2018   16:53

0

286

Predsednik slovenačkog parlamenta u Beogradu

Predsednik slovenačkog parlamenta Dejan Židan, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, razgovarao je sa narodnim poslanicima o unapređenju međuparlamentarne saradnje i evropskim integracijama Srbije.

Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) Vladimir Orlić, izrazio je zadovoljstvo posetom Židana, koja doprinosi jačanju saradnje dva parlamenta, saopštila je skupštinska pres služba.

Orlić je u razgovoru istakao da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da većina narodnih poslanika podržava evropske integracije Srbije. Naveo je i da, prema poslednjem istraživanju, 52 odsto građana Srbije podržava evropske integracije, što ukazuje na stalni trend rasta u poslednjih nekoliko godina.

On je naglasio da je za građane veoma bitno da postoje pozitivni signali od strane EU, koji predstavljaju podstrek i ukazuju da je evaluacija sprovedenih reformi u Srbiji fer i korektna, kao i da EU prepoznaje uložene napore u reformskim procesima.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i nedavnim potezima Prištine koji se tiču podizanja carine na srpske proizvode i blokade pregovora, Orlić je ukazao da je važno da reakcije Evropske unije i njenih članica budu adekvatne i jasne. Zahvalio se Sloveniji na principijelnom stavu i reakcijama na poteze Prištine, kojim se krše postignuti sporazumi.

Židan je pohvalio postignuti privredni napredak Srbije i dodao da Slovenija razume stav Srbije da očekuje jasnu reakciju EU po pitanju nedavnih poteza Prištine.

On je tokom razgovora istakao i da je značajno unaprediti saradnju dva parlamenta, kao i saradnju u oblastima kulture, poljoprivrede i IT.

Sastanku su prisustvovali narodni poslanici Dušica Stojković, Milija Miletić, Ljiljana Malušić, Elvira Kovač i Snežana Bogosavljević Bošković, kao i parlamentarci iz Slovenije dr Anže Logar i Predrag Baković.

Oni su se tokom razgovora složili da Srbija i Slovenija imaju dobre bilateralne odnose, kao i da postoji prostor da se unapredi saradnja parlamenata. Bilo je reči o mogućim budućim oblicima saradnje parlamentaraca.

Razgovaralo se i o perspektivama EU i predstojećim evropskim izborima.

Izvor: Танјуг

SlovenijaDejan Židan u Srbiji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva