:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2022   13:31

0

238

Predsednik: Srbija neće i ne može da prizna očekivanu odluku ruske Dume

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas u Inđiji da će se građanima obratiti u subotu, 8. oktobra o potezima koje će povući države vezano za sva važna politička i ekonomska pitanja.

"Po svim važnim pitanjima, sveobuhvatno o svim našim potezima, merama, politici, ekonomskoj i energetskoj tokom zime i snabdevanju hranom", rekao je Vučić.

Kazao je da će tada obavestiti građane i kada je reč o platama i penzijama za građane i, kako je rekao, drugim akcijama koje će država preduzeti.

"I šta su naše mere za uštedu energije i kako da 'prezimimo' i jesen i zimu i šta sve treba da uradimo i kakvu ćemo politku da vodimo u narednom periodu, imajući u vidu šta se sve dešava", rekao je Vučić.

Srbija neće i ne može da prizna očekivanu odluku ruske Dume

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće da prizna očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi u sastav Rusije, jer se drži među narodnog javnog prava i Povelje UN.

"Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja", istakao je Vučić.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je reč o KiM već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

13:43 - Ja se ne borim za Putina ni Bajdena, vec za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da se on ne bori ni za Vladimira Putina, ni za Džozefa Bajdena, već za građane Srbije i državu Srbiju, i da ga ne ineteresuje šta imaju da mu poruče strani lideri, već da gleda da u ovim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru.

Vučić je, na pitanje od koga dolaze pritisci, o kojima se može čuti u medija sa nacionalnim frekvencijama, odgovorio da je dovoljno pogledati nekeod njih da bi se video koliki je svakodnevni i ogroman pritisak na naše rukovodstvo.

"Ne borim ni za Putina, ni za Bajdena. Ni za koga. Borim se za ove divne ljude u fabrici u Inđiji, za svakoga od vas, za sve građane Srbije, za ovu zemlju. Baš me briga za sve strane lidere, za sve šta imaju da poruče Srbiji, gledam da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru",poručio je on.

Osvrnuo se i na reči bivša nemačka kancelarka Angela Merkel rekla "o danu posle", jer taj dan, kako je rekao, ne postoji.

"Neko mora da gleda šta ćemo sutra kada bude mir, da li smo sačuvali svoje pozicije, da li smo uspešno odbranili naše interese ili nismo. Postoje brojni pritisci i oni će se umnožavati. Rekao sam mnogo puta da će posle 15.septembra biti nepodnošljivi", dodao je Vučić.

Kazao je da očekuje da će posle svih razgovora koje će imati narednih dana moći više da govori građanima o tome.

Kada uzmete nešto što je potpuno nevažno, jedan birokratski dokument (plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije) bez suštinske snage da ga iskoristite kako je to učinjeno u mnogim medijima za brutalan i žestok napad na Srbiju, kako je dodao, onda shvatite da su ti mediji politički instrument.

"Kada budu govorili sledeći put o nezavisnosti medija, samo ću da podsetim na te primere iz Vašingtona i Brisela. Petnaest minuta posle njihovih reči (reakcija na plan) objavljuju najprljaviju propagandu protiv Srbije, a da nisu pročitali ništa. Ali to govori da imaju sve manje strpljenja, da je nervoza sve veća", rekao je on.

Vučić je ukazao da očekuje da će kod nas sve grupe za pritisak sada biti angažovane - deo medija i političkih stranaka, koji su plaćeni, i to i za jednu i za drugu stranu.

"Za nas koji nismo plaćeni od stranaca ostaje da vodimo brigu o Srbiji i njenim interesima", poručio je Vučić.

Na dodatno pitanje od koga dolaze pritisci on je kazao da odgovara precizno i da zna dokle može da ide, a da ne naškodi zemlji.

Put kojim ide Srbija je trnovit, ali prav, a politika stabilna

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ga ne iznenađuje izjava Dragana ĐIlasa da bi Srbija trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU prema Rusiji, kako bi izbegla izolaciju, jer on to govori sve vreme, ali napominje da je put Srbije "trnovit" ,ali "prav" i u interesu građana Srbije.

"Neki koji su bili na toj listi (Ujedinjeni za pobedu Srbije) govorili da ću ja da uvedem sankcije, a oni su 3. aprila bili za sankcije, malo su obmanjivali narod. Ovo već je stabilna politika ne vidim šta je tu novost", odgovorio je Vučić na pitanje kako gleda na takvu izjavu Dragana Đilasa.

On je dodao i da "oni pokušvaju na razlicicte načine da iznose svoje stavove i to je sasvim u redu".

"Važno da Srbija ima stabilnu politiku i da smo 210 dana izdržali sa stabilnom politikom, a to niko nije očekivao, čak i oni koji su nas podržvali", naglasio je predsednik Srbije.

On je rekao i da postoje oni koji bi da učine sve što stranci, zapadnjaci traže a priori, a da s druge strane ima i onih koji će da kažu " ne treba ništa da činite, ali će biti prvi u redu da pokupe platu", koju, kako je naveo dobijaju iz objekata poput ovog u Inđiji i fabrika koje zapadni investitori ovde dovedu.

Vučić je konstatovao da je "put Srbije trnovit" i da ga je " teško izvesti i pronaći , ali da je taj "put koji ide pravo i pre svega vodi o interesima Srbije,a ne o ličnim i partijskim interesima"

Upravo ću da govorim o tim stvarima 8.oktobra građanima, najavio je Vučić

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

VučićRusijareferendumUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva