:

:

TV Most

clock

Januar 31, 2021   10:09

0

77

Predsednik Srbije sutra sa Makronom, teme KiM i put u EU

Dijalog Beograda i Prištine biće glavna tema razgovora predsednika Aleksandra Vučića i prvog čoveka Francuske Emanuela Makrona sutra u Parizu.

Uz ovu temu, u fokusu će biti i napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji uz primenu nove metodologije pristupnih pregovora za zemlje Zapadnog Balkana, a čiji je inicijator bio Makron, kao i ekonomska saradnja dve zemlje.

Vučić u radnu posetu Francuskoj ide na poziv njenog predsednika, a kako saznajemo, domaćin je produžio predviđeno vreme za sastanak i ručak sa gostom iz Srbije, u odnosu na prvobitno planirano. Prema našim informacijama radni ručak bi trebalo da počne oko 12.30.

U Parizu će sutra biti i ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji će imati sastanke sa svojim kolegama.

Inače, u Parizu je proteklih dana bio i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je naveo da su sastanci koji je tamo imao „bili dobra prilika za razmenu mišljenja o dijalogu Beograda i Prištine u godini koja je pred nama“, kao i da je srećan zbog snažne podrške francuskih sagovornika.

Na video-samitu Berlinskog procesa, početkom novembra, Makron je poručio da je „spor između Beograda i Prištine stvar evropske bezbednosti, zbog čega je neophodno da Evropska unija predvodi posredovanje između dve strane kako bi se dobro završilo. U međuvremenu, najavio je i da postoje namere da se upriliči novi samit čiji bi domaćini bili on i nemačka kancelarka Angela Merkel, sa ciljem da se stvori konstruktivna atmosfera za pregovore. Prošli samit u ovom formatu održan je onlajn, prošlog jula u Parizu.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, Makron je u telefonskom razgovoru sa Vučićem u decembru rekao da naša zemlja ima podršku Francuske i izrazio nadu da će se taj put, uz ostvarivanje neophodnih reformi, u narednom periodu ubrzati.

Srpski predsednik podsetio je tada da je Beograd prihvatio novu metodologiju u procesu pridruživanja EU.

Izvor: Večernje novosti

VučićMakronKiMEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva