:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2019   9:24

0

249

Predsednik UNS-a: Moramo da se izborimo sa pritiscima i uticajem političara

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da ne zna šta su lideri dela opozicije želeli da postignu jučerašnjom blokadom ulaza u RTS osim želje da utiču na uređivačku politiku.

Prema rečima Radomirovića mora se zaštititi autonomija novinara da izveštavaju u interesu građana.

"Ne znam šta su lideri opozicije želeli i šta su postigli osim želje da utiču na uređivačku politiku. Ovo jeste opasnije po zaposlene u RTS-u, jer je moguće da dođe i do fizičkog napada, a to otvara vrata i za blokadu drugih medija. Moramo da se izborimo sa pritiscima i uticajem političara", rekao je Radomirović gostujući u Jutarnjem programu.

Osmočasovna blokada ulaza u RTS organizovana je u danu kada su u Srbiji boravili predstavnici Evropskog parlamenta.

"Možda je to bio pokušaj da se prikaže da je stanje u medijima alarmantno, ali to nije način. Ne možete da blokirate, a da onda govorite o cenzuri. Ovo je presedan i to nije dobro", rekao je predsednik UNS-a.

"Meni je posebno zasmetala izjava Vuka Jeremića i njegovo poređenje sa nacističkom Nemačkom. Potrebno je da svi kao struka stanemo u odbranu kolega sa RTS-a", rekao je Radomirović.

Prema njegovim rečima na policiji je da kaže zašto nije sprečila ovu blokadu, jer skup nije imao dozvolu. 

"Nama kao struci mora da bude interes odbrana od uticaja politike bilo da dolazi od vlasti ili opozicije", kaže predsednik UNS-a. 

Pritisci na medije će se nastaviti posebno u izbornoj kampanji.

"Nas novinare očekuje nikada teža kampanja i biće raznih vrsta pritisaka kojima moramo da se odupremo. Kada vas vlast naziva žutim urednicima i to je pritisak kao i jučerašnja blokada zgrade", naglasio je Radomirović.

Prema rečima predsednika UNS-a decenijama se ne radi na jačanju javnog servisa.

"To je posledica zato što su političari na RTS gledali kao na plen. Vreme je da se jača autonomija javnih servisa", rekao je Radomirović.

Najvljeni izbor pet članova REM-a je dobra vest ali prema rečima Radomirovića nije jasno zbog čega to nije urađeno do sada.

"Ne znam zašto se čekao poslednji trenutak. REM već godinama radi u krnjem sastavu kao i zašto se oteže medijska strategija za koji ne treba više od tri meseca a već je prošlo dve godine", rekoa je gostujući u Jutarnjem programu predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Izvor: RTS

UNSRTSblokada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva