:

:

TV Most

Foto: Instagram/budućnostsrbijeav

clock

Decembar 01, 2023   8:57

0

71

Predsednik Vučić na Samitu lidera o klimatskim promenama KOP28 u Dubaiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje u Dubajiu na Samitu lidera o klimatskim promenama KOP28. Pre otvaranja Samita, brojni sastanci sa svetskim zvaničnicima.

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je da se Samit održava u senci velikih globalnih sukoba i previranja, dok izazovi u očuvanju planete, kao jedinog doma za sve nas, postaju sve veći. 

"Srbija ozbiljno pristupa ovim pitanjima i spremna je da doprine se svim inicijativama koje za cilj imaju efikasnu energetsku tranziciju, veću i ravnomerniju inkluzivnost u upravljanju klimatskim promenama, kao i odgovorno postupanje u upotrebi fosilnih goriva i emisiji ugljenika", naveo je Vučić. 

Istakao je da Srbija ostaje privržena politici zelene agende u koju će dodatno ulagati, svesna da sve ono što radimo danas, ostaje kao zalog generacijama koje dolaze.

Predsednika Vučića su dočekali domaćini ovogodišnjeg Samita, šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Antonio Guteres.

Pred ceremoniju otvaranja Samita lidera, Vučić se sastao sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulom bin Zajedom, kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom

"Vreme je za konkretne akcije, jer moramo da delujemo brzo i efikasno. Srbija je uvek spremna", napisao je Vučić na Instagramu budućnostsrbijeav.

Vučić se sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom 

"Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarlom Mišelom. Razgovarali smo o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu. Uveren sam da će Srbija u godinama koje su pred nama otvoriti vrata punopravnog članstva u EU", naveo je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Predsednik se sastao i sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o najvažnijim temama i ponovio poziv da poseti Srbiju.

Razgovarao je i sa direktorkom MMF-a Kristalinom Georgievom, predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i premijerkom Danske Mete Frederiksen.

Ove godine u Dubajiu se beleži rekordan broj čelnika država i vlada, 170 učesnika, što do sada nijedan KOP samit nije imao.

Nakon dolaska svih zvanica, uslediće svečana ceremonija otvaranja Samita lidera i to govorom predsednika UAE, šeika Bin Zajeda. Potom će se prisutnima obratiti i ostali učesnici, među kojima je i predsednik Vučić.

Skoro svi lideri sveta su u Dubaiju, izuzev američkog predsednika Džozefa Bajdena, predsednika Palestine Mahmuda Abasa i pape Franje, koji je učešće otkazao iz zdravstvenih razloga.

Na marginama Samita, Vučić će imati i niz bilateralnih sastanaka sa brojnim visokim zvaničnicima.

Izvor: RTS

Aktuelno

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva