:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2020   10:06

0

112

Predsedništvo Bosne i Hercegovine danas i o priključenju mini Šengenu

Na današnjoj sednici Predsedništva BiH u Sarajevu na dnevnom redu je i Predlog o priključenju BiH inicijativi "mini Šengen", koju je pokrenuo srpski član tog tela Milorad Dodik.

Pitanje koje se postavlja u BiH da li će bošnjački član Predsedništva i trenutni predsedavajući Šefik Džaferović biti "za", s obzirom na to da je, prema pisanju sarajevskog Avaza, njemu juče dostavljen predlog stava u kojem se iznosi zaključak da BiH ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu zbog, kako je rečeno, ''izvesne opasnosti gubitka suvereniteta" i da su evropske integracije prioritet.

Osim toga, iznesene su tvrdnje da bi pristanak BiH na "mali Šengen" značilo prihvatiti i povratak u političku, kulturnu i ekonomsku orbitu Beograda, svojevoljno se integrirati u buduću ''veliku Srbiju''.

Avaz piše da je Ambasada SAD u BiH je podržala inicijative i aktivnosti koje, kako kažu, promovišu regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose.

"Ekonomska saradnja može pomoći da se izgradi poverenje za provovođenje teških, ali neophodnih političkih reformi", navodi se u odgovoru Ambasade SAD za ovaj sarajevski dnevnik na pitanje kako gledaju na inicijativu da se BiH priključi "mini Šengenu“.

Radi se o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji bi BiH priključio Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji, a očekuje se priključenje tzv. Kosova i Crne Gore.

Avaz podseća da i u Berlinu zvanično pozdravljaju balkansku inicijativu, a nemaju ništa protiv američke podrške.

Demohrišcanski poslanik Peter Bajer, koji je izvestilac parlamenta za dijalog Beograda i Prištine i istovremeno poverenik za transatlantske odnose, to naziva važnom regionalnom saradnjom.

Inicijativu da se o tome raspravlja u Sarajevu podeo je prošle sedmice član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a ona je rezultat nedavnih razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, koju ju podržao i američki predsjednik Donald Tramp, kao i njegova administracija na sastancima u Sarajevu.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva