:

:

TV Most

clock

Septembar 02, 2020   15:16

0

200

Predsedništvo DPS: Spremni smo na razgovore, međunarodna zajednica da se ne meša

Demokratska partija socijalista je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, pre svega sa partijama sa kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu, saopšteno je nakon sednice Predsedništva DPS-a.

 

U saopštenju DPS-a se napominje da je ta stranka pojedinačni pobednik nedeljnih izbora sa preko 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata.

Poručeno je da nema razgovora sa onima koji su na izborima "pomešali veru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime".

Konstatovano je da je izborni dan, u uslovima velike izlaznosti i specifičnih mera Nacionalnog koordinacionog tela, protekao u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i da su građani na demokratski način izrazili svoju političku volju.

Ocenjeno je da je rezultat koji je ostvario DPS ispod očekivanja i da će u narednom periodu partijski organi time detaljnije baviti.

Sa druge strane, Predsedništvo DPS-a ocenjuje se da je takav rezultat utoliko značajniji jer je ostvaren u uslovima pandemije koronavirusa i njenih posledica, "nezabelžene propagandne kampanje iz susedstva protiv DPS-a i njenih lidera".

O SPC i izbornoj kampanji

Posebno se naglašava, kako se tvrdi, otvoreno učešće Srpske pravoslavne crkve što je, kaže se, nezabeleženo u izbornim procesima u modernoj Evropi.

"Ni to nažalost nije naišlo na osudu međunarodne zajednice", dodaje se u saopštenju.

DPS ukazuje da će nastaviti beskompromisnu borbu za suverenost Crne Gore, njen evroatlantski put i multinacionalni sklad.

Ističe se da je DPS spreman za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima.

Kako se navodi, to će pre svega biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, "jer u DPS-u veruju da taj proevropski blok ima i snagu, i odlučnost da nastavi započeti posao".

DPS od međunarodne zajednice očekuje se da ostane dosledna, kao što je "osam meseci ćutala na besprizorno mešanje druge države u izbore u Crnoj Gori i na nezabeležen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima".

Najavljeno je da će sednica Glavnog odbora DPS-a biti održana u petak.

Izvor: RTS

DPSizboriCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva