:

:

TV Most

Foto: Koha

clock

Januar 21, 2020   10:35

0

58

Predsedništvo DSK danas o koaliciji i novoj vladi

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa danas će se sastati sa članovima Predsedništva stranke i razgovarati o koaliciji sa Samoopredeljenjem i formiranju nove vlade, prenosi Koha.

Sastanak je organizovan dan nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači imenovao lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za mandatara nove vlade.

Samoopredeljenje je prethodnog zvanično predalo Kurtijevu kandidaturu iako koalicioni sporazum sa DSK još nije postignut.

DSK i Samoopredeljenje imaju rok od dve nedelje da se dogovore o novoj vladi.

Obe stranke su najavile da će uložiti napore u narednih 15 dana da postignu sporazum.

Na  Kosovu formiranje vlade reguliše Ustav Kosova koji se ovim pitanjem bavi u članu 95 kao i presuda Ustavnog suda koja se odnosi na mandat za sastav nove vlade.

“Kandidat za premijera najakasnije 15 dana nakon njegovog imenovanja, podnosi sastav vlade Skupštini Kosova i traži odobrenje od parlamenta”, piše u planu 95.2 Ustava.

U slučaju da pobednička stranka ili koalicija ne uspe da formira vladu, predsednik odlučuje o tome kome pripada mesto mandatara, piše Koha navodeći da bi, prema mišljenju Ustavnog suda, tada mesto mandatara trebalo da pripadne stranci koja sledeća ima najveći broj mesta u parlamentu.

Sastanak Predsedništva DSK će biti održan u 14.00 sati u sedištu stranke.

Izvor: Kosovo Onlajn

DSKSamoopredeljenjeVlada Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva