:

:

TV Most

Foto: Narodno pozorište Priština

clock

Januar 22, 2020   22:43

0

554

Predstava "Sirano" večeras premijerno izvedena u Gračanici

Predstava "Sirano", rađena po tekstu Igora Bojovića, a u režiji Nenada Todorovića, u produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (sa sedištem u Gračanici), premijerno je izvedena večeras u Domu kulture u Gračanici.

 

"Kada bih morao da kažem koji je moj omiljeni komad, bez mnogo razmišljanja odgovorio bih “Sirano de Beržerak”, Edmona Rostana. Kada bih morao da odlučim koja je vrsta mog omiljenog stiha, svakako bih rekao - aleksandrinac. I zaista, ovo delo koje predstavlja osnovu mog celokupnog rada, kad je reč o dramskim tekstovima za decu, (pored Šekspira, bajki, deseterca, osmerca i epske poezije) nepresušni je izvor moje inspiracije", rekao je autor Igor Bojović.

 Autor naglašava da njegova namera  nije bila da dosegne visine i dubine Edmona Rostana, već da ovo delo približi deci i svom detinjstvu kada se sa njim prvi put i susreo.

"Stvaralaštvo je, kako reče Viktor Igo, (re)kreativni svet detinjstva. U mom slučaju, ono ne bi bilo to što jeste da nije imalo poetsku dušu smeštenu u karikaturalne obrise jednog nezgrapnog i nosatog, fizički “obeleženog” Sirana iz koga, poput gejzira što, kao vodoskok prepun vreline šiklja iz, davno ugašenog, vulkana, naviru najlepši mogući stihovi. Ova “lepota ružnog” obeležila je i ceo moj život. Zato je i ovo delo, ispričano svojim jezikom, koji samo podseća na Rostanov, vraćanje jednog malog a velikog duga i duhu i telu koji nisu mogli a da se ne identifikuju sa glavnim junakom, sa Siranom. Ako postoji komad za koji mi je žao što ga nisam ja napisao i lik koji je kao stvoren da bude identifikacioni artificijelni uzor svima koji smo (a svi smo, kasnije sam načuo), na neki način “obeleženi” onda je to svakako “Sirano de Beržerak” Edmona Rostana. I zato se, možda, celog života, igram nekog Sirana i “glumim” nekog Rostana. I zato je ovo delo, provučeno kroz filtere pojednostavljene lične imaginacije i sopstvene igre, sada pred vama. Ako se, na moju radost, odlučite da čitate i original preskočite Siranova pisma Roksani koja “prepisana” iz Rostanove “herojske komedije” možete i ovde naći", navodi Bojović. 

U predstavi igraju: Sirano - Aleksandar Gligorić, Šizela - Aleksandra Cucić / Tamara Tomanović, Roksana - Milica Majstorović, Grof de Pliš - Strahinja Bičanin, Lepi Kristijan - Nikola Đorđević.

Autorski tim predstave: kostimograf: Bojana Kostadinović, kompozitor: Jugoslav Hadžić, scenografija: Nenad Todorović / asistent Dejan Stepić, likovni radovi: Goran Stojčetović, koreograf: Nebojša Gromilić.

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici, predstava "Sirano" će 23. januara biti odigrana u Zubinom Potoku, a potom slede premijere 24. februara u Zvečanu i 25. februara u Leposaviću.

Izvor: TV Most, Narodno pozorište Priština

Narodno pozorište PrištinaGračanicapredstavaSiranoNenad TodorovićIgor Bojović

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva