:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Jun 24, 2019   13:33

0

99

Predstava „Žene iz Troje“ večeras u Gračanici

Premijerno izvođenje nove predstave Narodnog pozorišta u Prištini „Žene iz Troje“, po Evripidovom tekstu i u režiji Nebojše Bradića, zakazano je za večeras od 20 časova. Bradića i predstavnike Pozorišta danas je primio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Nebojša Bradić kaže da je ponosan što je ponovo u Gračanici. Siguran je u uspeh i poziva publiku da večeras od 20 časova bude uz „Žene iz Troje“. Kaže da je zadovoljan razgovorom sa predsednikom opštine koji je, kao i uvek do sada, otvoren i sadržajan.

„Meni je drago da postoje nove ideje, novi projekti koji se ovde realizuju da postoji razvijanje ideje o tome kako kultura može da doprinese životu jedne zajednice i koliko je briga o kulturnom nasleđu nešto što je stvar i kulturnog identiteta ali i mogućnost za ono što zovemo održivi razvoj“, kazao je Bradić nakon razgovora sa Popovićem.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić najavljuje da će publika u Gračanici i dalje imati priliku da gleda zanimljive, dobre i kvalitetne predstave.

„To je jedan od načina da prezentujemo Gračanicu kao jednu kulturnu sredinu. Nakon Gračanice predstva putuje i u Zvečan , Smederevo, Požarevac, Čortanovce, Niš i tamo ćemo na najbolji mogući način prezentovati mesto gde nam je sada privremeno sedište“, kazao je Radonjić.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da se predstava između ostalog održava i u okviru Viodovdanskih svečanosti i da kultura u Gračanici nikad nije manjkala.

„Opština Gračanica je uvek imala planove što se tiče kulturnih dešavanja. Drago mi je da sam danas imao priliku da razgovaram sa gospodinom Bradićem i da čujem iz njegovog ugla kako sve to izgleda i kakvi su planovi. Radujem me i to da je premijera predstave večeras u Gračanici. Prištinsko pozorište za nas ovde ima nemerljiv značaj i mi smo im kao opština dosta izlazili u susret kako bi im olakšali rad i imamo zajedničke planove. Sigurno je da ćemo im pomoći da srede svoje prostorije i dobiju Pozorište kako dolikuje jednoj takvoj organizaciji“, rekao je Popović.

Predstava „Žene iz Troje“, je urađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i u njenoj realiziciji i organizovanju gostovanja učestvuje i Udruženje „Dunavfest“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Pored Bradića koji je na osnovu Evripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tregedija u prevodu na srpski Danila Kiša, autorsku ekipu čine još kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor je Zoran Erić a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Kerošević. Glumačku ekipu čine glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva