:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2023   18:38

0

291

Predstavnici Kancelarije za KiM i lokalnih samouprava na terenu: Nakon procene štete usled poplava sledi sanacija

Predstavnici Kancelarije za KiM obišli su poplavljena mesta u naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici, kao i u Zubinom Potoku.  Nakon procene materijalne štete radiće se na saniranju posledica poplava.

U severnom delu Mitrovice, u naselju Bošnjačka mahala, situacija je trenutno stabilna. Nivo Ibra je u opadanju i voda se povlači sa poplavljenih mesta. 

Predsednik  PO Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić izjavio je da, za sada, nema velike materijalne štete.

Prema njegovim rečima, najbitnije je das u sačuvani životi svih žitelja Kosovske Mitrovice.
U tome su, kako je rekao, svesrdnu pomoć, pored javnih preduzeća i opštinskih službi, pružili i pripadnici vatrogasne jedinice koji su uložili maksimalne napore kako bi sve bilo pod kontrolom.

“Dobili smo informaciju da je voda u Zubinom Potoku i Ibarskom Kolašinu u opadanju, tako da očekujemo da se voda, za par sati, značajno povuče”, izjavio je Ranko Ristović, komandir Vatrogasne stanice Kosovska Mitrovica.

Kako je rekao, u stalnom su kontaktu sa svim vatrogasnim jedinicama na severu KIM, i prema njegovom mišljenju, najgore je prošlo.

“Juče je bio vrlo težak dan, uspeli smo da prođemo bez žrtava, što je najvažnije”, naglasio je Ristović.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju nakon procene štete učiniće sve da se saniraju posledice poplava i pomogne ugroženom stanovništvu.

“Neophodno je da se u narednim danima konstatuje obim pričinjene štete, da nadležni organ i komisije izađu na teren i konstatuju, a da onda u adekvatnom vremenskom periodu što pre i najbolje što može da pomognemo onima kojima je pomoć  potrebna i neophodna”, rekao je  Miloš Terzić, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM i zahvalio se svim ljudima na solidarnosti i jedinstvu.
Nevreme, nezapamćeno poslednjih pet decenija, nanelo je veliku štetu i u Opštini Zubin Potok. 

“Mnogo privrednih objekata i privatne imovine je uništeno, od naselja u Jagnjenici, Simpa, Fabrike za preradu otpadnih voda, potopljen je vodovod, odnet pešački most, uništena rafting staza , lakše je reći šta nije uništeno nego šta jeste”, rekao je Srđan Vulvić, predsednik PO Opštine Zubin Potok.

Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, ocenio je da trenutno nije moguće adekvatno proceniti štetu i da će konačna procena biti moguća tek po smirivanju vodostaja i potpunom povlačenju vode.

“Tada ćemo utvrditi pojedinačno, što za infrastrukturu, što za privredne subjekte, što za domaćinstva, poljoprivredno zemljište… U svakom slučaju, Kancelarija za KiM izvršiće terenski obilazak, naši ljudi će biti stalno prisutni na terenu. Pre svega, važno je da utvrdimo razmeru štete i obezbedimo adekvatno obeštećenje za pravna i fizička lica”, rekao je Popović.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju narednih dana obići će poplavljena mesta južno od Ibra.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMpoplaveKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva