:

:

TV Most

SAD

clock

Mart 04, 2021   11:20

0

86

Predstavnički dom otkazao sednicu, moguć upad ekstremista

Predstavnički dom američkog Kongresa otkazao je sednicu planiranu za danas, posle upozorenja policije Kapitol hila da je moguć upad militantne grupe u zgradu, po scenariju nerede u Kongresu 6. januara.

Predstavnički dom je trebalo da raspravlja o predlogu zakona o reformi policije. Jedan od članova tog tela je rekao da upozorenje policije, bazirano na podacima obaveštajnih službi, predstavlja veliki rizik i da su zato izmenjeni planovi, piše Glas Amerike.

Nadležni su saopštili da desni ekstremisti, koji su planirali upad u Kongres, pripadaju grupi pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji su 6. januara upali u Kongres kako bi sprečili potvrdu pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Policija Kapitol hila nije imenovala organizaciju, već ju je nazvala "neidentifikovana militantna grupa".

Datum 4. mart se pominje u desničarskim teorijama zavere kao dan kada će bivši predsednik Donald Tramp, koji je poražen na izborima 3. novembra, položiti zakletvu za drugi mandat.

U saopštenju policije Kapitola ističe se da je već "uvela značajne promene i pojačala mere bezbednosti" u Kapitolu, gde su smešteni Predstavnički dom i Senat.

Još se ne zna da li su te promene uvedene povodom najnovije pretnje, ili su u pitanju mere koje su već na snazi posle nereda 6. januara.

U utorak, šef protokola Predstavničkog doma Timoti Blodžet obavestio je sve članove Kongresa o mogućoj bezbednosnoj pretnji od četvrtka do subote, koja se odnosi na potencijalne proteste i demonstracije u vezi sa događajem koji neki opisuju kao "pravi dan inauguracije".

Gotovo ceo vek inauguracija američkih predsednika se održava 20. januara, što je bio slučaj i sa Bajdenom. U prošlosti je datum polaganja predsednikove zakletve bio 4. mart.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva