:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Mart 04, 2020   22:33

0

191

Predstavnik Rusije napustio samit OPEK-a

Cene nafte na svetskim berzama snižene su danas nakon izveštaja da je ruski ministar energetike Aleksander Novak napustio samit OPEK-a u Beču.

Kako prenosi Rojters, Saudijska Arabija i drugi članovi OPEK-a nisu danas uspeli da pridobiju saglasnost Rusije da im se pridruži u dodatnom smanjivanju proizvodnje zbog uticaja koronavirusa na globalu ekonomiju.

Naime, kako piše britanska agencija, cena nafte pala je za petinu od početka godine.

Na sastanku u Beču, izvori agencije tvrde da je Rusija predložila da se zadrže dosad ugovorena smanjenja proizvodnje do kraja drugog kvartala. Saudijska Arabija želi dodatno smanjenje od milion do 1,5 miliona barela dnevno tokom drugog kvartala a da se dosad ugovoreno smanjenje od 2,1 milion barela dnevno zadrži do kraja godine.

Ruski ministar energetike, koji je ranije tokom dana razgovarao sa svojim kolegom iz Saudijske Arabije princom Abdulazizom bin Salmanom, napustio je samit nakon tri sata pregovora.

Izvori agencije tvrde da je otišao u Moskvu na dodatne konsultacije i da će se vratiti na sastanak OPEK-a u petak, u Beč, gde će ta organizacija u četvrtak održati sastanak ministara zemalja članica.

"OPEK se nada smanjenju proizvodnje za više od milion barela dnevno, ali stav Rusije i dalje predstavlja prepreku", kaže neimenovani izvor Rojtersa.

Izvor: B 92

OPEKRusijanafta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva