:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2015   12:05

0

113

Preduzeti konkretni koraci protiv nasilja

Koordinaciono telo ističe da su nadležna ministarstva preduzela veoma važne korake u predstojećem odlučnom suzbijanju nasilja, na čemu dodaju, to telo insistira čitavih sedam meseci, od formiranja.

Naime, Ministarstvo pravde je pokrenulo formiranje zajedničkih timova tužilaca, policije, socijalnih radnika i psihologa i donelo Platformu za sistemsku borbu protiv suzbijanja nasilja u porodici i krivičnih dela protiv polne slobode.

Ministarstvo policije je odmah posle zločina u Kanjiži, u kome je stradalo sedam žrtava, odlučno smenilo nadležne policijske službenike, navedeno je u saopštenju kabineta potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Takve akcije države, zajedno sa podjednako značajnim inicijativama civilnog sektora ulivaju sigurnost u sistem i jačaju veru da ćemo prekinuti kulturu nasilja i primitivizma zaodenutog u lažne norme patrijarhalne kulture", ističu u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost.

Zbog toga, poručuju, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost neće dozvoliti da se akcija zaštite završi samo oš jednim državnim dokumentom, još jednim protesnim skupom organizacija civilnog društva i nizom naslova u novinama.

"Moramo se svi brže osposobiti za beskompromisnu akciju zaštite žrtava i prevenciju nasilja. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost će nastaviti da usmerava i osnažuje ovaj proces", istaknuto je u saopštenju.

Navedeno je da će poseban fokus staviti na unapređenje zakonodavsta, punu primenu zakona, ali i na oslobađanje od straha od prijavljivanja nasilnika, bilo da smo žrtve ili posmatači, što je zaključeno, u ovom trenutku možda i najveći izazov društva.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva