Pregovaračka pozicija za poglavlje 27 sutra u EK

:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2020   21:07

0

42

Pregovaračka pozicija za poglavlje 27 sutra u EK

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Pregovaracku platformu za Poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene, koja će sutra biti prosleđena Evropskoj komisiji, čime će ukupan broj poglavlja spremnih za otvaranje tokom hrvatskog predsedavanja Savetom EU biti povećan na pet, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ovim, Srbija pokazuje ozbiljnost, istrajnost i doslednost u procesu reformi i opredeljenju za EI, smatra ministar.

"Podnošenjem pregovaračke pozicije za poglavlje koje se tiče zaštite životne sredine i klimatskih promena, napravljen je značajan korak napred, jer se radi o veoma zahtevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, uz učešće 28 institucija, zbog čega predstavlja najkompleksniji dokument od preko 1.600 stranica, koji smo do sad predstavljali Evropskoj uniji", kaže Joksimović.

Zahvaljujući dobroj koordinaciji sa predstavnicima EK, velikoj energiji i taktičnosti, koju smo kao Vlada pokazali nakon procesa skrininga, Srbija je dobila pozivno pismo da dostavi Pregovaračku poziciju bez merila za otvaranje, navodi Joksimović.

"Važno je istaći da pregovaračka pozicija za poglavlje 27 dolazi u pravom momentu, u trenutnku formulisanja evropskog ''Zelenog dogovora'' praćenog Investicionim planom, koji je predsednica EK Ursula fon der Lajen predstavila 14. januara u Strazburu. To je značajno, posebno imajući u vidu da je najavljen i poseban Zeleni dogovor za Zapadni Balkan, koji će, takođe, opredeliti velika sredstva za ovu oblast", rekla je ministar.

U tom smislu i novi investicioni plan Vlade Srbije "Srbija 2025", koji su u decembru 2019. predstavili predsednik Aleksandar Vučić i premijer Ana Brnabić, predviđa i veliki broj strateških ekoloških projekata, čime Srbija još jednom pokazuje da joj je prioritet bolji i kvalietniji život naših građana, napominje Joksimović.

Izvor: Танјуг

JoksimovićEUEK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva