:

:

TV Most

Foto: RTV KIM

clock

Novembar 08, 2019   20:42

0

107

Pregovori o Vladi Kosova, predsedniku Skupštine i budućem predsedniku

Od tri najviše rukovodeće funkcije na Kosovu, stranke koje imaju za cilj formiranje sledeće vladajuće koalicije, Pokret Samoopredeljenje (PS) i Demokratski savez Kosova (DSK), složile su se o jednom položaju, o premijeru, koji je poveren pobedničkoj stranci PS i njihovom kandidatu Aljbinu Kurtiju.

U međuvremenu, za ostale dve funkcije, mesto predsednika Skupštine, ali i mesto predsednika Kosova, koje se može promeniti nakon isteka ustavnog mandata aktuelnog predsednika, Samoopredeljenju i DSK ostaje da razgovaraju na nivou stranačkih lidera.

Pregovore o funkciji predsednika potvrdio je i lider DSK Isa Mustafa, koji je u petak posle sastanka Predsedništva DSK rekao da će se sa Pokretom Samoopredeljenje dogovoriti i o tom mestu pre formiranja Vlade Kosova.

Rekao je da lično nije izrazio želju za tom funkcijom, ali se založio u prilog dogovora u vezi funkcije šefa države.

Aktuelni predsednik Hašim Tači ima ustavni mandat do 2021. godine ali, uprkos toj činjenici, Samoopredeljenje i DSK takođe upozoravaju na mogućnost postizanja sporazuma o predsedniku koji će biti izabran 2021.

U međuvremenu, tokom sastanaka na nivou radnih grupa, Samoopredeljenje i Demokratski savez su, prema rečima svojih predstavnika, dogovorili program vlade.

Ovaj sporazum, prema analitičaru Grupe za pravna i politička istraživanja Perparima Krueziua, predstavlja iskorak u pregovorima o koaliciji.

“Nedavni izveštaji dokazuju da postoji približavanje programa obe stranke koje proizlazi iz volje i saradnje ovih stranaka, iako pripadaju različitim političkim formatima. To je veoma važno jer uspeh vlade zavisi upravo od programa upravljanja”, rekao je Krieziu za Radio Slobodna Evropa.

Tokom pregovora, Samoopredeljenje i DSK su potrošili znatnu količinu pregovaračke energije u smanjenju broja ministarstava.

Od 21 ministra na dužnosti odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja, sledeća koalicija tvrdi da će taj broj smanjiti na 12 ministarstava, od kojih će 10 pripadati Pokretu Samoopredeljenje i Demokratskom savezu Kosova, i dva entitetima iz nevećinskih zajednica, odnosno jedno ministarsko mesto za srpsku zajednicu i jedno za nesrpske zajednice 

Krueziu kaže da dva lidera glavnih stranaka imaju obavezu da pregovarački proces zaključe sporazumom, tako da Kosovo što pre dobije novu Vladu.

“S obzirom na to da se Kosovo nalazi na krucijalnoj prekretnici i imajući u vidu rezultate izbora od 6. oktobra koji su pokazali volju građana za promenama, smatram da ove dve stranke imaju nacionalnu odgovornost da što je moguće pre postignu koalicioni sporazum. Da formiraju Vladu Kosova i da osiguraju da ispunjavaju sve obaveze koje su dobili poverenjem glasača tokom izbora 6. oktobra”, rekao je Krueziu.

Tokom razgovora između radnih grupa, predstavnici dva politička subjekta izjavili su da su uspostavili zajedničke programske tačke kako bi postigli jedinstveni program upravljanja.

Potpredsednik Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, kaže da je strategija dveju stranaka bila postizanje veće usaglašenosti, počevši od zajedničkih stavova, kako bi se došlo da rešavanje malo težih problema.

“Postoje ozbiljni razgovori, jer su se građani Kosova svojim glasanjem odlučili za neophodne promene na Kosovu” rekao je Konjufca.

Nakon nedavnog sastanka Samoopredeljenja i DSK, Avdulah Hoti iz DSK-a izjavio je da je postignuta saglasnost oko programskih tačaka, dok stranačka tela i lideri sada moraju da odlučuju o drugim pitanjima.

“U meri u kojoj smo dobili mandat, dogovorili smo se o strukturi vlade i načinu na koji će institucije biti strukturirane. Sada je na političkim liderima da odluče o formiranju Vlade Kosova”, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online

vlada Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva