:

:

TV Most

Foto: gov.bg

clock

Mart 19, 2022   20:28

0

119

Premijer Bugarske o puštanju Borisova: Apsolutna sabotaža tužilaštva, na slučaju radi i EU

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je na sastanku Saveta ministara da u Bugarskoj ne postoji nezavisno tužilaštvo. 

 

"Ponovo se suočavamo sa apsolutnom sabotažom od strane Tužilaštva Republike Bugarske pod vođstvom gospodina Geševa", rekao je Petkov.

Navodi Kirila Petkova došli su nakon što je bivši premijer Bojko Borisov priveden na 24 sata tokom specijalne operacije u četvrtak kasno uveče, zajedno sa savetnicom za medije stranke GERB Sevdelinom Arnaudovom i bivšim ministrom finansija Vladislavom Goranovim.

"Bilo je brutalno i gadno, vratili smo se komunizmu", rekao je Borisov nakon izlaska iz pritvora.

Prema rečima premijera Petkova, tužilaštvo negira zakonska ovlašćenja istražnih organa i ometa rad svakog ko je pokušao da radi protiv korupcije u zemlji.

"Tužilaštvo se ponovo ponaša kao advokat kada su u pitanju ljudi optuženi za korupciju", rekao je Petkov.

Tužilaštvo, međutim, smatra Petkov ima još jedan ozbiljan problem, jer i evropsko tužilaštvo radi na tom slučaju.

"Dok su činjenice obično skrivene i bugarska javnost ne može da utvrdi da li i kako funkcionišu, sada postoji paralelna evropska struktura kojoj više verujemo. Biće vrlo jasne informacije na nivou EU o tome kako oni zapravo deluju i šta su uradili. Činjenica je da mnogi kažu da je Bugarska pokorena zemlja. Verujemo da ubuduće neće biti tako. Borićemo se i učiniti sve da Bugarska bude normalna evropska zemlja. Bitka je počela. Koristićemo sva raspoloživa sredstva", naglasio je Petkov.

Protiv Bojka Borisova do sada nije podignuta optužnica.

Decenijski boravak na vlasti Borisova okončan je prošlog proleća kada je izgubio na izborima koji su pokazali nezadovoljstvo naroda zbog korupcije.

Nova koalicija koja je preuzela vlast u decembru obećala je da će imati nultu toleranciju prema korupciji u Bugarskoj, koja se u Evropskoj uniji rangira kao najkorumpiranija zemlja, prema organizaciji "Transparensi Internešenal".

Izvor: RTS

Kiril PetkovBojko BorisovBugarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva