:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

209

Premijera estonskog filma "Rukli" na Paliću

Takmičarski program "Paralele i sudari" počinje popodne u Subotici projekcijom mađarsko-slovačke koprodukcije "Priviđenje".

Poznati italijanski reditelj i scenarista Moreti snimio je film o ženi - rediteljki u egzistencijalnoj krizi, koja mora da se nosi sa neizbežnim, ali i neočekivanim gubitkom svoje majke.

Uloge igraju Margarita Baj, Džon Turturo, Đulija Lazarini i sam Moreti.

Premijera ovog filma bila je proletos na festivalu u Kanu.

Značajni estonski autor Onpu izabrao je Palić za prvo prikazivanje svog novog filma.

Prema sinopsisu, dvoje begunaca, poderani i očajni, iznenada stižu na farmu. Jedan od njih je teško ranjen, a i život im je u opasnosti jer su im samozvani osvetnik i njegova banda konjanika na tragu. Kako napetost raste, potisnuti nagoni izbijaju na površinu a događanja postaju iščašena i bajkovita.

Možemo li spoznati tragičnu prirodu svih naših drama ako uspemo da ispitamo same temelje naše stvarnosti, nas samih, naših početaka i naših krajeva - pitanja su kojima se bavi film "Rukli".

Uloge igraju Juhan Ulfsak, Mirtel Pohla, Eva Klemets, Peter Raudsep, Lauri Lagle, Melis Rameld.

"Paralele i sudari" u bioskopu "Jadran" posvećene su istočno-evropskim kinematografijama.

Reditelj i scenarista "Priviđenja" je Sabolč Hajdu, na scenariju su radili i Džim Stark i Nandor Lovasa, a u međunarodnoj glumačkoj ekipi su Isak de Bankole, Razvan Vasilesku, Orsolia Torok-Ileš, Dragos Bucur, Tamaš Polgar.

Po žanru između tradicija mađarske kinematografije i holivudskog vesterna, ovo je priča o savremenoj Mađarskoj, rasizmu, jednakosti, moći i slobodi, navodi se u najavi.

Aafrički fudbaler Frensis beži od policije nakon nameštanja meča, nalazi utočište na ranču lokalnog kriminalca usred mađarske ravnice, ali otkriva da su radnici na ranču tretirani gotovo kao robovi.

Njegovo prisustvo pokreće niz događaja koji kulminiraju u nasilnoj pobuni radnika protiv gospodara. Nevoljni junak Frensis ulazi u najvažniji meč svog života u koji ulaže sopstvenu slobodu i sopstveni život.

Palićki festival se održava od 18. do 24. jula sa više od 80 filmova u različitim programskim celinama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva