:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 05, 2015   13:06

0

224

Premijera filma "Ničije dete 28. februara na Festu

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je u poslednjih nekoliko meseci, od svetske premijere u Veneciji, desetak nagrada na različitim festivalima širom sveta uz izuzetan prijem kod publike.

Kao što je poznato, film je baziran na istinitoj priči o divljem dečaku (igra ga Denis Murić) koga su sredinom 80-ih godina 20. veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje.

Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u BiH, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak...

U filmu pored Murića igraju deca Pavle Čemerikić i Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film.

Najnovije u nizu međunarodnih priznanja za "Ničije dete" je nagrada za najbolji film u selekciji New Voices/New Visions 26. Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu, gde je počtekom januara imao severnoameričku premijeru.

Pre toga, u decembru na REC. Tarragona International Film Festivalu u Španiji dobio je nagradu publike, u novembru glavnu nagradu za najbolji film - Shadi Abd El Salam Award for the Best Film, u okviru selekcije Međunarodna nedelja kritike u Kairu, a u oktobru HT Nagradu publike za najbolji dugometražni film na 12. Zagreb Film Festivalu.

U Veneciji, gde je 4. septembra 2014. imao svetsku premijeru, osvojio je Nagradu publike (RaroVideo Audience Award) - za najbolji film u selekciji "Nedelja međunarodne filmske kritike", što je jedina nagrada koju zvanično dodeljuje taj program.


Pored toga, u Veneciji je osvojio dve nagrade kritičara: Fipresci za najbolji film, koja uključuje sve zvanične i paralelne programe na festivalu u Veneciji izuzev glavnog, kao i nagradu za najbolji scenario u selekciji "Nedelja međunarodne filmske kritike" (Fedeora Award for Best Script), koju dodeljuje Federacija filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja.

Takođe, mladi Denis Murić osvojio je jesenas Ćild Protection Special Mention Award na Abu Dhabi Film Festivalu.

Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, Baboon Production iz Srbije, Kinorama iz Hrvatske.

"Ničije dete" su podržali Filmski centar Srbije, Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva