:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 26, 2023   12:40

0

51

Premijerka Brnabić sastala se sa poljoprivrednicima u Kisaču

Premijerka Ana Brnabić sastala se u Kisaču sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine. Dogovoreno je će da na današnjem sastanak poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

Premijerka se 21. novembra dogovorila sa poljoprivrednicima, koji su prethodnih dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine, da prekinu blokade i da na sastanku u nedelju, da predoče odgovore na predloge Vlade Srbije.

Na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić u Kisaču su predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja poljoprivrednika Aradac.

Brnabićeva i poljoprivrednici su 21. novembra prošli kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje.

Okosnice iznetih predloga su: jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi; na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, cena goriva će biti umanjena za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, a na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Zakon o naknadama koji je usvojen 26. oktobra definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim, koji za cilj ima usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva