:

:

TV Most

Foto: Taнјуг

clock

Decembar 14, 2018   16:44

0

245

Premijerka: Fokus su reforme i ulaganja u obrazovanje i kulturu

Fokus Vlade Srbije ostaje na reformama koje vode ka većoj vladavini prava, efikasnijoj i transparentnijoj javnoj upravi i nastaviće se sa velikim ulaganjima u obrazovanje i kulturu, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

"Mislim da je to izuzetno važna komponenta transformacija naše ekonomije i društva", rekla je Brnabić u Privrednoj komori Srbije gde je pred privrednicima sumirala rezultate i najavila nove reforme.

Ona je kazala da je njen cilj da Vlada Srbije podrži što veći broj inicijativa iz privrede, jer, kako kaže, nema boljeg načina da se odrede prioriteti nego u saradnji sa biznisom.

Kako je rekla, očekuje da će se u naredne dve godine prepoznati konkretni benefiti e -uprave, navodeći da je bilo više otpora nego što je mislila da će ih biti, ali je, kako kaže, odlučna u daljoj transformaciji.

"To je odgovor na transparentnu upravu i borbu protiv korupcije", rekla je premijerka.

Ona je najavila reformu katastra, olakšavanje i ubrzavanje stečaja, kao i uvođenje elektronskog plaćanja poreza na imovinu od 1. januara 2019. godine, a pored toga, nastavlja se i borba protiv sive ekonomije kroz uvođenje e-inspektora.

Nastavlja se, kaže Brnabić, i reforma Poreske uprave, a od 8. januara sledeće godine uvodi se elektronska prijava za sezonske radnike, prvo za one u poljoprivredi, a potom i za građevinske radnike i sezonce u turizmu.

Ona je istakla da se nastavlja i reforma parafiskalnih nameta.

"NBS je jedna od institucija koja izuzetno podržava vladu i digitalizaciju. Zahvaljujući naprednom razmišljanju NBS, mi smo u Srbiju uveli instant plaćanje", rekla je Brnabić.

Govoreći o postignutim rezultatima, Brnabić je kazala da svi pokazatelji izgledaju dobro i pokazuju ozdravljenje i jačanje privrede u Srbiji.

Ona je podsetila da je učešće javnog duga u BDP-u na nivou od 54 odsto, nezaposlenost je 11,3 odsto, a beleži se i dalji rast investicija.

Investicije su u 2017. godini bile 2,6 milijarde evra, a ove godine su veće za devet odsto, rekla je Brnabić i dodala da jača i sektor malih i srednjih preduzeća koja će, dodaje, dobijati sve veću pažnju Vlade Srbije.

Zbog toga je, kako kaže, preduzetništvo uvedeno u osnovne škole kao predmet, a od 1. oktobra su na snazi olakšice za mlade koji su u prethodnih godinu dana završili školu i sada žele da pokrenu biznis, a iste olakšice važe i za one koji su na evidenciji NSZ duže od šest meseci.

Premijerka je naglasila da je inflacija ostaje stabilna, da je kurs dinara stabilan, dok je udeo nenaplativih potraživanja smanjen u julu 6,7 odsto.

U prvih deset meseci rast BDP je 4,5 odsto, i on je među najvišim stopama u Evropi, a najbolji u Srbiji u poslednjih 10 godina, dodala je premijerka.

"Jedan od najvažnijih prioriteta je dalje stvaranje boljeg poslovnog okruženja za privredu kako bi imali održiv ekonomski rast u mandatu ove vlade. Konkretne korake koje možemo da preduzmemo su transformacija zasnovana na znanju", rekla je ona.

Prethodna vlada pod vođstvom Aleksandra Vučića je, kako dodaje, napravila osnovu za zdravi ekonomski rast, fiskalnom konsolidacijom i disciplinom i da je njena odgovornost bila da napravi drugi sledeći iskorak ka ekonomiji zasnovanoj na inovaciji.

Brnabić je ukazala da je u skupštini usvojen set poreskih zakona koji će doprineti ka transformaciji ekonomije Srbije.

Izvor: Taнјуг

PrivredaAna Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva