:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2020   15:21

0

79

Preminula još 53 pacijenta, koronavirusom zaražene još 5.884 osobe

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 5.884 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 53 ljudi. Na respiratorima 312 pacijenata.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je na koronavirus testirano 18.989 osoba. Na respiratorima je 312 osoba. 

Potvrđena su nova 5.884 nova slučaja, a preminule su 53 osobe.

Distanca, pranje ruku i nošenje maski - i dalje su ključni za prevenciju širenja koronavirusa i tako će biti sve dok ne zaživi masovna vakcinacija, poručuju iz Kriznog štaba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prve količine vakcina u Srbiju stići pre kraja godine, a da će vakcinacija početi kada to odobre zdravstvene vlasti, najkasnije u januaru, ali možda i krajem decembra. 

"Mi ćemo prve količine vakcina, bar dve različite vakcine, a možda i tri, imati pre kraja godine. Da li ćemo pre kraja ove ili početkom sledeće godine krenuti u vakcinaciju, zavisi od stručnih tela u zemlji, od zdravstvenih vlasti, kada one odobre", rekao je Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Inđiji. 

Vučić je najavio da bi nova kovid bolnica u Kruševcu mogla da bude otvorena u petak ili subotu. 

Broj novozaraženih počeo je da pada u odnosu na ono što smo imali pre desetak dana, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. Dodaje da će se uticaj na broj prijema u bolnice osetiti za desetak dana. 

Dr Kon je rekao da je i dalje veći broj prijema u bolnice nego otpusta. Ističe da je sada taj broj veći za oko 200, a da je ranije bilo 300, a kako kaže, za desetak dana će se izjednačiti.

Situacija u Srbiji je izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih koronavirusom nalazi na bolničkom lečenju, a veliki broj zaraženih je i među zdravstvenim radnicima, ocenio je infektolog Mijomir Pelemiš.

Direktor Infektivne klinike, doktor Goran Stevanović, ističe da se situacija ne smiruje, a da je broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom veliki.

Izvor: RTS

koronavirusSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva