:

:

TV Most

Foto: Vesna Injac Malbaša

clock

April 07, 2015   11:18

0

195

Preminula bibliotekar Vesna Injac Malbaša



Vesna Injac je u velikom delu svog radnog veka bila vezana za Narodnu biblioteku u kojoj je, u periodu od 2004. do 2012. bila zamenik upravnika i rukovodilac Sektora za programe i projekte.

Bila je i član Nacionalne komisije za informacije i dokumentaciju pri Institutu za standardizaciju Srbije, potpredsednik Bibliotekarskog društva Srbije, predsednik Nacionalnog komiteta Srbije za Uneskov program "Pamćenje sveta“, član Koordinacione grupe projekta "Evropska biblioteka“, jedan od koordinatora za projekat "Svetska digitalna biblioteka“, jedan od koordinatora projekta "Digitalna biblioteka NBS“ i jedan od osnivača NVO Biblioteka Plus.

Za svoju obimnu bibliotekarsku delatnost Vesna Injac je dobila nagrade "Đura Daničić“ Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Povelje BDS za doprinos razvoju i unapređenju bibliotekarstva.

Pored ovoga, Vesna Injac bila je prevodilac više od dvadeset knjiga sa francuskog jezika, i član Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Usavršavala se u inostranstvu, bila je član redakcija časopisa, objavljivala stručne monografije i članke iz oblasti bibliotekarstva i informacionih nauka u domaćim i inostranim stručnim časopisima.

U poslednje vreme bila je zaposlena u Narodnoj Biblioteci Srbije kao bibliotekar savetnik.

Vesna Injac Malbaša bila je član Nacionalnog saveta za kulturu Republike Srbije i njegov potpredsednik od 2011. do 2014. godine.

U teškim okolnostima, u kojima je prvi saziv Nacionalnog saveta radio, pa i nastavlja da radi, u okolnostima kada zakon nije u dovoljnoj meri definisao ni okvire nadležnosti ovog tela niti uslove u kojima ono treba da izvršava svoje zakonske obaveze, Vesna Injac Malbaša je svojim radnim elanom, svojom stručnošću, vrednoćom i nesebičnim angažovanjem, na svim poslovima kojima se ovo telo bavilo, u najvećoj meri doprinela formiranju identiteta Nacionalnog saveta za kulturu i jačanju njegovog uticaja.

Vesna Injac Malbaša bila je osoba koju su krasile stručnost, čestitost i principijelnost. Njenim odlaskom Nacionalni savet za kulturu, kao i ukupna kultura Srbije, pretrpeli su veliki gubitak, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva