:

:

TV Most

clock

April 26, 2020   15:34

0

166

Preminulo još 5 osoba, zaraženo 263, ukupno 8.042 inficiranih koronavirusom

Do 15 časova 26. aprila 8.042 potvrđena slučaja. Od poslednjeg izveštaja, testirano je 4.365 osoba, od kojih je 263 pozitivno. Preminulo je još pet osoba, ukupno 156. 

Građani stariji od 65 godina, mogu, počevši od ponedeljka, 27. aprila, svakoga dana da izlaze u šetnju u trajanju od sat vremena, u periodu između 18 časova i 1.00 čas posle ponoći, najviše 600 metara od mesta stanovanja.

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da naša epidemijska kriva opada.

Janković upozorava da ako bismo naglo popustili u ovom trenutku i prestali da suzbijamo epidemiju, postoje svi uslovi da se ona ponovo razbukti kao da ništa nismo uradili.

Vladika kruševački David pozitivan je na koronavirus, zbog čega je sinoć smešten u zemunsku bolnicu, potvrđeno je RTS-u.

Višednevni trend kontinuiranog opadanja ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Vojvodini se nastavlja, pa je u Kliničkom centru u Novom Sadu, u ovom trenutku hospitalizovan 81, a u Opštoj bolnici u Pančevu 101 pacijent.

U Valjevu, koje je bilo jedno od prvih žarista koronavirusa u Srbiji, situacija je stabilizovana, rekao je Za RTS predsednik stručno-operativnog tima grada Valjeva Zoran Živković.

Srpski parlamentarci od utorka će ponovo na radna mesta, ali pod posebnim zdravstvenim uslovima.

Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, rekao je za RTS da će se gradski prevoz uvoditi postepeno, u odnosu na potrebe i od toga kako će se vraćati život u gradu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je pripremljena uredba kojom bi trebalo da se reši pitanje uplaćenih aranžmana. Ideja je da u narednih godinu i po dana, do 31.12.2021.godine, oni koji su uplatili aranžmane mogu da ih preko agencije iskoriste, odnosno da dobiju vrednosne vaučere, ili ukoliko to ne žele, agencija je obavezna da im posle isteka tog roka vrati novac.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević navodi da su sva predviđanja i kretanja epidemijskog toka onakva kakva su bila i očekivana, virus slabi, a jedan od pokazatelja jeste da je sve više novootkrivenih pacijenata zaraženih virusom uglavnom bez simptoma.

Direktorka RFZO-a doktorka Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da se broj donora krvne plazme rapidno povećava.

U privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu sada je za 60 odsto manje pacijenata u odnosu na prethodnih deset dana, rekao je za RTS grdaonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Institut za javno zdravlje u Prištini saopštio je da je u poslednja 24 časa jedna žena preminula od infekcije koronavirusom, čime se broj ukupno preminulih na Kosovu povećao na 20.

Na infektivnoj klinici u Prištini preminula je još jedna osoba zaražena koronavirusom, preneli su mediji na albanskom.
To je 21 žrtva zabeležena na Kosovu od pojave prve inficirane osobe sredinom marta.

Trenutno je na lečenju u bolnici u Prištini 60 pacijenata, od kojih je pet na respiratoru.

Institut za javno zdravlje u Prištini saopštava da je na Kosovu do sada 731 osoba zaražena koronavirusom, dok je 165 lečeno.

Nedimović: Nadam se da ćemo dobiti rat sa kovidom

Dom učenika u Nišu, koji radi kao privremena kovid bolnica, sutra će biti stavljen u fazu mirovanja, dezinfikovana i pripremljena za novu fazu borbe protiv koronavirusa, rekao je Nedimović.

Ono što je preduzeto u bolnici "Toponica" vredno je svake pohvale, rekao je ministar dodajući da se tamo mere primenjuju od 9. marta.

Najveći udar na Niš je bio kada su korisnici gerontoloških centara premešteni u KC Niš, istakao je Nedimović. Dodaje da je danas situacija mnogo drugačija i da je slobodno 300 kreveta.

"Dobili smo bar dve bitke i da ćemo rat sa kovidom na prostoru Nišavskog i Topličkog okruga dobiti", istakao je ministar.

Nedimović objavio nove odluke Vlade


Vlada je Skupštini uputila odluku o proglašenju vanrednog stanja i sve odluke donete tokom epidemije, naveo je ministar Branislav Nedimović.

Građani stariji od 65 godina od sutra mogu da izlaze sat vremena u periodu od 18.00 do 01.00 najviše 600 metara.

Prodavnice za najstarije će biti otvorene od 4.00 do 7.00 u četvrtak.

Zabrana kretanja narednog vikenda od četvrtka u 18.00 do ponedeljka u 5.00

 

Izvor: RTS

Srbijakoronaviruspolicijski časvanredno stanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva