:

:

TV Most

clock

Novembar 26, 2022   16:58

0

145

Preminuo beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej preminuo je u 64. godini, javila je danas državna novinska agencija Belta.

Makej je obavljao funkciju šefa diplomatije od 2012, preneo je Rojters.

Makej je rođen 1958. u zaseoku Nekraševiči u Hrodnanskoj oblasti u Belorusiji koja je tada pripadala ŠR.

Diplomirao je na Minskom državnom pedagoškom institutu za strane jezike 1980. godine, a služio je u Oružanim snagama ŠSR-a i Oružanim snagama Belorusije nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Makej je 1993. diplomirao na Austrijskoj diplomatskoj akademiji, nakon čega je bio sekretar više odeljenja u ministarstvu, a od 2000. do 2008. bio je pomoćnik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, a od 2008. do 2012. šef kabineta predsednika.

Saucešćee Dačiča povodom smrti sefa diplomatije Belorusije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas saučešće povodom smrti ministra spoljnih poslova Belorusije Vladimira Makeja.

"U ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije i u svoje lično ime, primite duboko saučešće povodom smrti mog druga i kolege Vladimira Vladimiroviča Makeja. Sa tugom i nevericom sam primio vest o njegovoj iznenadnoj smrti", naveo je Dačić u saučešću beloruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Dodao je da odlazak Makeja predstavlja nenadoknadiv gubitak za narod Belorusije, kolektiv Ministarstva spoljnih poslova te države, kao i državno rukovodstvo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Pamtiću ga kao talentovanog i vrednog državnika i iskrenog patriotu koji je u ovim složenim vremenima i okolnostima uvek sprovodio uravnoteženu i miroljubivu spoljnu politiku, u skladu sa interesima i u korist naroda Belorusije", kazao je Dačić i dodao:

"Njegova prerana smrt predstavlja gubitak i za Srbiju. Izgubio sam prijatelja i kolegu, partnera koji je postojano i neumorno radio na stalnom unapređenju odnosa naše dve zemlje".

Izvor: T a n j u g

BelorusijaVladimir MakejDačićsaučešće
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva