:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2020   18:45

0

89

Preminuo Dijego Armando Maradona

Jedan od najboljih svetskih fudbalera svih vremena Argentinac Dijego Armando Maradona preminuo je danas od posledica srčanog udara, potvrdio je njegov advokat.

Svetski mediji prethodno su preneli da je Maradona preminuo u 60. godini.

Maradona se u poslednje vreme borio sa zdravstvenim problemima, a pre nekoliko nedelja operisao je subdermalni hematom na mozgu, podseća Rojters.

Vest o smrti Dijega Armanda Maradone potresla je fudbalsku planetu, a svi se slažu da je čuveni Argentinac, uz Brazilca Pelea, bio najbolji fudbaler u istoriji.

Rođen je 30. oktobra 1960. godine u Lanusu i već sa 15 godina zaigrao je za prvi tim Argentinos juniorsa, sa 16 je debitovao u dresu Argentine, a sa 19 je prvi put bio najbolji fudbaler Južne Amerike.

Posle pet godina u matičnom klibu, 1981. se preselio u Boka juniors, a već sledeće u Barselonu, a potom u italijanski Napoli, sa kojim je u tada najjačoj ligi na svetu osvojio dve titule i stekao status božanstva.

Igrao je i za Sevilju, Njuels old Bojs, a karijeru je završio kod kuće, u Boki.

U reprezentaciji Argentine je ostavio najveći trag - "gaučose" je vodio do svetske titule u Meksiku 1986. godine u najboljem izdanju nekog fudbalera na Mundijalima i velikim takmičenjima ikad.

Na meču sa Engleskom je postigao najpoznatiji gol u istoriji fudbala - čuvenu Božju ruku, kao i zvanično najlepši gol u 20. veku kada je predriblao "sve protivničke igrače".

Četiri godine kasnije sa ekipom je stigao do finala Mundijala u Italiji, a ostaće zapamćeno da je promašio u penal seriji u četvrtfinalu protiv Jugoslavije.

U SAD 1994. godine "pao" je na doping testu, kada nije bila tajna da  uživa u alkoholu i kokainu.

Završio je karijeru sa 91 utakmicom u dresu Argentine i 34 gola.

Trenersku karijeru započeo je u Tekstil Mandiju, zatim je kratko vodio Rasing, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine.

Trenirao je i Al-Vasl, Deportivo Riestru, Fudžairu, Dorados de Sinaloa i Gimnasiju iz La Plate.

Izvor: T a n j u g

Dijego Armando Maradona
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva