:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jun 18, 2022   17:09

0

50

Preminuo francuski glumac Žan-Luj Trentinjan

Legenda francuske kinematografije, glumac Žan-Luj Trentinjan preminuo je u petak ujutru u 91. godini u svojoj kući u regionu Gard u južnoj Francuskoj.

 

Tokom blistave 60-godišnje karijere, u 160 ostvarenih uloga suptilna, moćna gluma i prepoznatljiv glas ovog glumca ostavili su neizbrisiv trag i u francuskoj i evropskoj, ali i u svetskoj kinematografiji.

Poput njegovih kolega, legendi sedme umetnosti Iva Montana, Alena Delona i Žerara Depardjea, Trentinjan je napravio impresivnu karijeru sada već antologijskim ulogama i stekao slavu izvan svoje Francuske: od svog prodora u filmu "I Bog stvori ženu" (1956.) sa Brižit Bardo, u filmu dobitnika Zlatne palme za režiju Kloda Leluša "Muškarac i žena" (1966.) sa Anuk Eme, koja je osvojila Zlatni globus, BAFTA i Oskara, do filma "Ljubav"“ (2012.), za koji je Trentinjan osvojio francuskog Cezara za najboljeg glumca, prenosi portal TV Frans 24.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka nije prošla godina bez velikih glumačkih uspeha slavnog umetnika.

Glumio je u filmovima najvećih evropskih reditelja: sarađivao je u dva filma sa Mihaelom Hanekeom, sa legendarnim Klodom Lelušom i Klodom Šabrolom, Erikom Romerom, Klodom Berijem, Fransoa Trifoom, Bernardom Bertolučijem, Dinom Rosijem...

Diskretan, misteriozan, nedokučiv, umetnik koji jedva da se pojavljivao ikada na "crvenom tepihu", bez intervjua u najtiražnijim novinama ili udarnim TV terminima, Trentinjan je do kraja nevoljno nosio teret filmske zvezde.

"Bio sam izuzetno stidljiv. Slava me nikada nije zanimala", izjavio je u julu 2018. godine u razgovoru sa novinarom jutarnjeg programa TV Nica kada je i najavio da privodi kraju svoju slavnu karijeru.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva