:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 23, 2022   11:07

0

49

Preminuo književnik Milovan Danojlić

Posle kraće bolesti srpski književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić, preminuo je danas u Francuskoj potvrdili su Tanjugu u porodici književnika.

 

Milovan Danojlić rođen je 3. jula 1937. godine u Ivanovcima kraj Ljiga.

Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a niže razrede gimnazije pohađao je u malom mestu, sedam kilometara udaljenom od njegove kuće, do koga je svakodnevno dolazio pešice.

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine pod nazivom "Kako spavaju tramvaji". Svoje pesme uglavnom je namenjivao deci, ali i njihovim roditeljima, a posebno se ističe poema "Dečji zakonik" u kojoj Milovan ističe obavezu roditelja da deci obezbede srećan i bezbrižan život.

Vucic: Danojlićeve reči ostaće putokaz svim našim naraštajima

,,Sam Danojlić je rekao - ,,pesnik se može umoriti, može zapasti u očajanje i beznađe", ali nikada ,,ne može preći u neprijateljski tabor, onaj u kome su porobljivači i silnici. On je nepobedivi borac i kad goloruk izlazi u arenu".

,,Kao takvoga ćemo ga pamtiti, uvereni da će njegove reči ostati putokaz svim našim naraštajima, kojima je i posvetio svoj život i delo. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i kolegama Milovana Miće Danojlića. Neka počiva u miru", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u telegramu saučešća.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva