:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2020   12:33

0

82

Preminuo pesnik Dragan Kolundžija

Dragomir Dragan Kolundžija, istaknuti srpski pesnik, preminuo je u nedelju u 82. godini života.

Kolundžija je rođen 1938. godine u zaseoku Trnjaci u Gornjem Vodičevu na Uni u Krajini, a osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu gde je i diplomirao na Odseku za jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu.

Prvu zbirku "Zatvorenik u ruži" objavio je 1957. godine nakon čega je usledilo više od trideset pesničkih izdanja.

Dobitnik je više prestižnih nagrada, između ostalog i Disove nagrade na 34. Disovom proleću održanom 1997. godine.

Dve decenije kasnije, na Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila 2018. godine, u organizaciji Gradske biblioteke Čačak, tokom 55. Disovih svečanosti u sali skupštine Grada održano je književno veče „Zatvorenik u ruži” na kome su predstavljena Izabrana dela Dragana Kolundžije.

Kazivanjem stihova pesme „Zatvorenik u ruži posle pedeset godina” i nadahnutom porukom „osim knjiga iza mene će ostati i reči da sam voleo, pevao, živeo”, veliki pesnik rastao se od Čačana.

Bio je urednik književnosti na Kolarčevom narodnom univerzitetu, a jedno vreme radio je kao nastavnik u našim školama u Francuskoj.

Zajedno sa Brankom Miljkovićem, Božidarom Timotijevićem, Milovanom Danojlićem, Petrom Pajićem i drugim pesnicima pedesetih godina prošlog veka doneo je veliku svežinu na srpskoj pesničkoj sceni.

„Kolundžija poeziju nije naučio ni od kakvog pesnika, već ga je poeziji učila Kozara, detinjstvo, životinje koje je čuvao, rat“, zabeležio je 1957. Branko Miljković.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva