:

:

TV Most

clock

April 03, 2024   11:37

0

39

Preminuo rediitelj Veljko Bulajić

Jugoslovenski i kasnije hrvatski reditelj Veljko Bulajić, poznat po partizanskim filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara", preminuo je u 96. godini, potvrdili su članovi porodice danas Jutarnjem listu.

Bulajić je studirao filmsku režiju u Ćentro sperimentale u Rimu, gde je nakon diplomiranja 1959. godine bio asistent italijanskim rediteljima Federiku Feliniju i Vitoriju De Siki.

Po povratku u Jugoslaviju snimio prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" (1959), a usledili su "Rat" (1960) i "Uzavreli grad" (1961.), kao i ratnu epopeju "Kozara" (1962).

Bulajić je režirao ratni spektakl "Bitka na Neretvi" (1969), najgledaniji partizanski film, istorijski "Atentat u Sarajevu" (1975), ali i film epohe sa elementima fantastike "Čovjek koga treba ubiti" (1979).

Poslednje prikazano Bulajićevo ostvarenje bilo je "Libertas" (2006), o dubrovačkom književniku Marinu Držiću.

Karl: Filmovi Veljka Bulajića su ulaznica za enciklopedije kinematografije

Veljko Bulajić je nadživeo državu u kojoj je bio reditelj odabran i povlašćen da svojim autorskim pristupom ovekoveči i dočara prelomne trenutke Drugog svetskog rata na ovim prostorima koji su utrli put stvaranja socijalističke Jugoslavije, rekao je za T a n j u g Ivan Karl  v.d. direktora Filmskog centra Srbije povodom smrti jednog od najvažnijih jugoslovenskih reditelja.  

U nizu filmova te epohe i ideologije, poput "Kozare" i "Velikog transporta", najveći trag je ostavila "Bitka na Neretvi". 

Taj monumentalni film spektakl kad se zanemari ideološka podloga, ostaje kao jedan od najvećih, najsloženijih i najskupljih projekata svih vremena. 

Pravljen je po holivudskom kalupu uz zvezdana glumačkih imena i plakat koji je nacrtao Pikaso, a sve sa zadatkom da na svetskom tržištu napravi rezultat. 

"Neretva" je bila najprodavaniji jugoslovenski film sa nominacijom za Oskara i da je jedini u Bulajićevoj biografiji koja je počela "Vlakom bez viznog reda" a iznedrila i "Sarajevski atentat" bio bi dovoljan da mu garantuje ulazak u anale i sve enciklopedije naše i svetske kinematografije.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva