:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2023   18:44

0

69

Preminuo reditelj Jagoš Marković

Reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 58. godini, rečeno je T a n j u g u u Narodnom pozorištu. 

Jagoš Marković bio je jedan od od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu.

Diplomirao je na  Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj bio od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Antigona", "Pepeljuga" i "Figarova ženidba".

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od 50 predstava, a među najznačajnijim su "Romeo i Julija", "Kate Kapuralica", "Dekameron dan ranije, "Lukrecija iliti Ždero", "Skup", "Bogojavljenska noć", "Govornica", "Sumnjivo lice", "Uobraženi bolesnik", "Tako je ako vam se tako čini", "Porodicne priče", "Gospoda Glembajevi", "Jesenja sonata", "Galeb", "Zora na istoku", "Naši sinovi", "Svinjski otac", "Hasanaginica", "Tartif", "Hekuba"...

U čuvenom švedskom Kraljevskim pozorištu "Dramaten", povodom jubileja tog teatra, režirao je 2008. godine Strinbergovu "Kraljicu Kristinu". 

Posle raspada Jugoslavije, bio je prvi srpski reditelj koji je radio na Dubrovačkim ljetnim igrama ("Romeo i Julija", 2014.)

Dobitnik je više od 50 strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada "Bojan Stupica", Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada "Mića Popović", Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada "Zlatni ćuran", "Ardalion"…

Rođen je u Podgorici 1966. godine.

Datum, vreme i mesto sahrane Jagoša Markovića biće naknadno saopšteni.

Svetislav Goncić: Otišao je pozorišni genije

Direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić rekao je T a n j u g u  da otišao pozorišni genije čije su predstave obeležile istoriju teatra, povodom smrti reditelja Jagoša Markovića.

Goncić naglašava da su generacije poštovalaca pozorišta uživale u predstavama Jagoša Marković.

"Njegove predstave su bile posebne...Drugačije...Kolege su umele da kažu da je scena bila "puna pozorišta" u njegovim predstavama. Odlazak Jagoša Markovića je veliki udarac za našu kulturu i pozorišnu igru. Pamtićemo ga kao nesumnjivog genija" kazao je Goncić.

Aleksandar Vučković: Napustio nas je zauvek reditelj velike energije

Glumac Aleksandar Vučković rekao je T a n j u g u  da nas je zauvek napustio reditelj velike energije od kojeg je dosta naučuio od tetarskoj igri, povodom smrti reditelja Jagoša Markovića.

Vučković je sarađivao sa Markovićem u procesu nastajanja predstave "Divlje meso" u Beogradskom dramskom pozorištu.

"Jagoš Marković je imao izrazitu energiju i svi smo mislili da će živeti 120 godina. Vest me je zatekla pola sata pre početka predstave "Zona Zamfirova" u Pozorištu na Terazijama...Delim veliki šok sa kolegama... Jagoš Marković je jedan od simbola istorije pozorišta na našim prostorima" kaže Vučković.

Kako kaže, iskustvo nastajanja predstave koju režira Jagoš Marković za njega ima neprocenjivu vrednost.

"Mnogo sam naučio o pozorišnoj igri u tom procesu...Žao mi je što je Marković otišao" kaže Vučković.

Vanja Ejdus: Napustio nas je reditelj koji je umeo da prepozna dar i da ga podrži

Glumica Vanja Ejdus kazala je T a n j u g u  da je nas je napustio reditelj koji je imao hrabrost da mladim ljudima poveri velike stvari i koji je umeo da prepozna dar i da ga podrži, povodom smrti Jagoša Markovića. 

Marković je iznenada preminuo u 58. godini. 

Vanja Ejdus je sarađivala sa Markovićem u radu na predstavi "Ožalošćena porodica" u Narodnom pozorištu u Beogradu. 

"Neuhvatljivi , neukrotivi talenat, večiti dečak, radost, pozorište samo, nadahnuće... to je Jagoš. Moj prvi i najznačajniji reditelj. Neutešna sam i ne mogu da poverujem da nas je toliko prerano napustio." rekla Ejdus. 

Maja Gojković: Markovića pamtimo po bezuslovnoj ljubavi prema pozorištu

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković uputila je saučešće povodom smrti Jagoša Markovića u kojem navodi da će lik i delo cenjenog reditelja ostati da živi u srcima pozorišnih radnika, pozorišne publike i svih koji su imali čast da ga poznaju.

"Sa velikom  tugom sam  primila vest  o preranoj  smrti Jagoša  Markovića, jednog  od najistaknutijih  pozorišnih  reditelja u  našoj zemlji  i regionu. Svevremenske  i dugovečne  predstave  koje je režirao  u Narodnom  pozorištu  osvajale su  i osvajaju  srca publike  kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj  sceni. Ostavio  je neizbrisiv  trag u našem  nacionalnom  teatru ali  i u inostranim  pozorištima  u kojima je  režirao desetine  predstava" navodi Gojković. 

Gojković naglašava da ćemo "Markovića pamtiti po retkom talentu, vrhunskom profesionalizmu i besuslovnoj ljubavi prema pozorištu koju je usađivao u svaku predstavu koju je režirao" 

"Porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Jagoša Markovića upućujem najisrenije saučešće. Neka mu je večna slava" piše Gojković. 

BDP: Otišao je jedan od najvećih - Jagoš Marković

Na vest o iznenadnoj smrti pozorišnog reditelja Jagoša Markovića (1965-2023) večeras su od njega počeli da se opraštaju dirljivim porukama na društvenim mrežama brojni saradnici i poštovaoci.

"Otišao je jedan od najvećih, jedan od onih koji nas je inspirisao i budio u nama ono najbolje. Otišao je baš večeras, kada je trebalo da odigramo 'Sumrak bogova', predstavu koju je režirao i koja nam je obasjala put nove ere BDP-a. Zauvek naš jedan jedinstveni, neponovljivi Jagoš", kaže se na fejbuks strani Beogradskog dramskog pozorišta.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre je napisao na svom tviteru da nas je napustio "veliki srpski pozorišni reditelj", koji je bio "velikan teatra koji će u umetnosti ostaviti neizbrisiv trag".

Direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović je ocenio da je "otišao veliki maštar i meštar od teatra", i da smo "imali tu čast da budemo njegovi savremenici i svedoci njegovog talenta i čudesne eruptivne energije".

Direktor Narodnog pozorišta NIš Spasoje Ž. Milovanović je ocenio d je Marković bio "grandiozan čovek i umetnik", sa kojim je bio "svaki tren nezaboravan".

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Split su podsetili da je Marković bio jedan od najistaknutijih reditelja regiona, koji je snažan trag ostavio u brojnim pozorištima sa kojima je sarađivao, "pa tako i u HNK Split gde je 2014. postavio Molijerove 'Učene žene'". 

Novinarka Mira Adanja Polak je napisla na svom fejsbuku da neće zaboraviti Markovića "i njegova oduševljenja sa kojima je živeo i radio".

"Volela sam to naše prijateljstvo i puteve… Nedostajaće njegov uvek isti, upitni pogled posle svake premijere: 'Kako je bilo?' A bilo je uvek fantastično", napisala je Adanja Polak.

Novinarka Ljubica Gojgić je na svom tviteru napisala povodom preranog odlaska Markovića da je bio divan čovek "beskrajno talentovan u pozorištu, nenadmašno šarmantan van scene".

"Mali rastom, veliku je senku pravio veliki Jagoš.Toliko veliku da se u nju sklone svi koji i vole i žive pozorište. Spavaj sa mirom, pokriven belim krilima, okružen prijateljima i junacima kojima si davao ljudska srca i u kojima smo se prepoznavali", napisao je dramaturg Siniša Kovačević.

Izvor: T a n j u g

Jagoš Marković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva