:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2021   13:22

0

155

Preminuo urednik i književnik Vladimir Andrić

Dugogodišnji odgovorni urednik Redakcije dečjeg programa RTS-a i književnik Vladimir Andrić preminuo je juče u 76. godini.

Vladimir Andrić je rođen 1944. u Obrenovcu. Završio je gimnaziju u Valjevu, a diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Od 1968. urednik je u Redakciji dečjeg programa, kasnije i odgovorni urednik Redakcije, do penzionisanja 2009. godine.

Autor je velikog broja emisija za decu i mlade: "Biografije", "Junak našeg detinjstva", "Dom u kojem živim", "Pesnici svog zanata", "Daj mi krila jedan krug", "Laku noć, deco", "Pustolov"...

Reditelj je televizijskih filmova "Šešir profesora Koste Vujić", "Brze godine", "Ratnički talenat", "Nagrada godine", "Hroničan život".

Drame Vladimira Andrića izvedene su na radiju i igrane u pozorištima.

Objavio je više knjiga poezije i proze: "Napred plavi smeđi i crni", "Večernji slon", "Srce na zidu", "Pustolov", "Kroz gudure Obrenovca", "Daj mi krila jedan krug", "Lale Rašin usred sveta"...

Dobitnik je velikog broja nagrada: "Neven", "Politikin zabavnik", "Zmajeve dečje igre", "Dečja knjiga godine" i Nagradu za životno delo "Mali princ", za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, septembra 2020.

Sahrana će se obaviti u krugu porodice.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva