:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Februar 04, 2020   9:06

0

221

Prese: Večiti buntovnik Kosova postao premijer

Pre par godina je "večiti buntovnik" Aljbin Kurti u parlamentu bacao suzavac, a sada borac protiv establišmenta treba da vodi vlast na Kosovu, ističe bečki dnevnik "Prese" u tekstu o izboru nove vlade.

List konstatuje da prvi put od proglašenja nezavisnosti 2008. godine nijedna od stranaka proistekla iz OVK nije u vladi.

Iako su se doskorašnje opozicione stranke "Samoopredeljenje" i DSK zajedno posvetile borbi protiv korupcije, vladavini prava i ekonomskoj obnovi, njihova "koalicija nade" nakon parlamentarnih izbora početkom oktobra nije bila "lako rođenje", ističe "Prese", podsećajući da je tek u posledenjem trenutku, dva dana pred istek zakonskog roka, koalicioni poker okončan - Kurti je dao mesto predsednika skupštine DSK.

List navodi da su dve stranke već u novembru bile saglasne o kad je reč o planiranim reformama u zdravstvu i obrazovanju, vojsci, odbijanju razmene teritorija sa Beogradom i razvlašćenju Hašima Tačija u dijalogu sa Beogradom, a da je teška borba vođena preko medija oko "sitnica" i funkcija, što je miniralo poverenje u novom savezu još pre stupanja na dužnost.

Svojim nepopustljivim stavom prema partneru koji je iste snage, Kurti je potvrdio svoj imidž da nije timski igrač, konstatuje "Prese".

Na drugoj strani, kako piše list, šef DSK Isa Mustafa je u koalicionim trzavicama pokazao da je još daleko, u predizbornoj kampanji, najavljivano podmlađivanje stranke.

Očigledno je, piše list, da stara garda još vodi reč, pa je tako Mustafa nosioca liste DSK Vjosu Osmani sprečio da preuzme Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najveći izazov za novu vlast u Prištini, međutim, dodaje list, biće zatraženi sporazum sa Srbijom.

"Kurti želi oštriji pristup prema Srbiji i da zatraži ratnu odštetu. Srpska lista novoj vladi nije dala podršku, koja je uobičajena od stranaka manjina. Da li će dva nevoljna suseda uspeti da postignu približavanje čini se neizvesnije nego ranije", konstatuje "Prese".

Izvor: T a n j u g

Albin KurtiVlada KosovaDSKSamoopredeljenjePrese
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva