:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2019   11:26

0

275

Pretres u Austriji zbog moguće veze s napadačem sa Novog Zelanda

Austrijska policija pretresla je stan portparola desničarskog pokreta "Identitarista" Martina Selnera zbog moguće veze s napadačem u novozelandskom Krajstčerču, Australijancem Brentonom Tarantom.

 

Selner je objavio da je policija u ponedeljak uveče izvršila pretres njegovog stana, jer je dobio donaciju od atentatora na džamije na Novom Zelandu, objavio je Selner.

Kako je objavio, policija vodi istragu protiv njega na osnovu optužbe "članstva ili osnivanja jednog terorističkog udruženja".

Selner je priznao da je dobio nerazmerno visoku donaciju sa jedne mejl adrese sa prezimenom atentatora sa Novog Zelanda.

Za donaciju je, kaže, zahvalio kao što čini svim donatorima.

Selner tvrdi da je imao nameru da prijavi donaciju, jer je znao da se vodi istraga i u Austriji, ali nije uspeo da to učini pre upada policije.

Dobijenu donaciju će, kako je najavio, pokloniti jednoj humanitarnoj ustanovi, i podvukao da nema nikakve veze s napadom u Krajstčerču u kome je ubijeno 50 ljudi.

Tvrdi da nije imao nikakav kontakt s Brentonom Tarantom, niti da ga je ikada sreo.

U video poruci koju je objavio preko društvenih mreža, Selner daje nejasne podatke o donaciji, tvrdeći jednom da je donacija data početkom prošle, a u drugom delu, početkom ove godine.

Istraga u vezi s napadom na Novom Zelandu je pokazala da je Tarant pre terorističkog napada boravio i u Austriji.

Pokrenuta je istraga u Austriji, a policija nije potvrdila tačan datum boravka Taranta u toj državi.

Prema pisanju medija, on je 26.novembra doputovao u Beč, zatim je obišao pokrajine Koruška, Salcburg i Tirol.

Selner je uveren da Australijanac pokušava da austrijski desničarski pokret uvuče u napad, jer je izjavio da smatra "patriote", kakav je i austrijski pokret koji se bore protiv masovne migracije i za mirno rešenje, smešnim i lažnim.

"Od Taranta željene represije protiv patriotskih aktivista su počele", naglasio je Selner.

Izvor: RTS

AustrijaSelnerTarantNovi Zeland
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva